Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Србија очекивала негативан одговор, западне силе одговориле на захтев и пре Кфора

Петковић: Србија очекивала негативан одговор, западне силе одговориле на захтев и пре Кфора

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је за Курир да је захтев Србије за повратак до 1.000 припадника безбедносних снага на Косово сходан ситуацији, али да је Кфор ипак ишао својим методама и одбио захтев који је, како је навео, имао потпору међународног споразума.

Петковић је нагласио да је Србија очекивала негативан одговор, с обзиром да су западне силе одговориле на захтев и пре самог команданта Кфора.

“Наравно да смо очекивали такав одговор. Не само очекивали, већ је и председник Вучић више пута јавно рекао да ће тај одговор бити негативан. Није било сумње, тако су одговорили и пре комаданта Кфора. То су најављивали и многи који су желели да се представе као прави комаданти Кфора, а пре свега мислим на државе Запада које су јасно и недвосмислено рекле, ваљда тумачећи резолуцију 1244 онако како они желе, да нема основа за повратак наше војске и полиције на простор Косова и Метохије”, рекао је Петковић.

Према његовим речима, поступак Србије је у складу са резолуцијом 1244.

“Ми смо само урадили оно што је у складу са међународним правом и са оним што пише у Резолуцији 1244, где смо се позвали на јасне ставове и чланове те резолуцији, тражећи да комадант Кфора уради само оно што је његова дужност, а тамо јасно стоји да се допусти повратак до 1.000 чланова војске и полиције државе Србије”, нагласио је Петковић.

Како је додао, Србија је имала потпору међународног споразума, али је ипак Кфор, наглашава, ишао својим методама и тако одбио захтев повратка српске војске и полиције.

“Нема дилеме са ким ми имамо посла и то се јасно показало чињеницом да је одговор дошао на бадње вече. То вам све говори о карактеру и намери тог одговора. Дакле, није први пут у историји да када Запад жели нешто да нам каже да то управо уради на наше велике празнике. Ваљда су желели додатно да нас понизе, иако сматрам да су тако понизили себе јер су тиме, по ко зна који пут, прекршили међународно право. Није била одлука Кфора да ли ће да прихвати, јасно је писало у резолуцији да допусти. С тога су као киша око Крагујевца ишли говорећи да су они ти који имају мандат и од Савета безбедности и резолуције 1244, да чувају ред и мир на КиМ”, рекао је Петковић.

Он је нагласио да су рањени дечак и младић Божић провели у болници у Грачаници и подсетио да му косовски премијер Аљбин Курти није дозволио да их посети.

“Милош и Стефан су хвала Богу добро. Они се и даље налазе у Клиничко-болничком центру у Грачаници, надам се да ће ускоро бити пуштени кућу. На жалост, они су Божић дочекали у болници. Као што сам и рекао неко је желео да нам приреди крвав Божић. Ја сам желео да их посетим, али Курти ми није то дозволио”, рекао је Петковић

Нагласио је да Кфор неће или не жели да чува српски народ иако тако тврди, као и то да је захтев Србије и те како сходан ситуацији.

“Они су покушавали да избегну одговорност за инциденте. Па су говорили да он није пуцао у њих, него у земљу. Све то је апсолутна лаж и нетачност. Припадник тзв. безбедносних косовских снага пуца на децу, то не може да буде човек. Само хоћу да кажем како Кфор тврди да се брине за ситуацију на северу КиМ, неће да се баве људским правима и угрожености Срба на југу, него то препуштају косовским снага који пуцају на нашу децу?! Све вам то говори колико су наши захтеви били оправдани, када смо тражили да се наша војска и полиција врати и да тако сачувамо нашу децу и народ јер је очигледно да Кфор то не уме или неће”, поручио је Петковић.

Извор: Косово онлине

Check Also

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића, бившег припадника косовске полиције, и позива надлежне да …