Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Петорица опозиционих провокатора из Зубиног Потока не представљају српски народ

Петковић: Петорица опозиционих провокатора из Зубиног Потока не представљају српски народ

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Петар Петковић истакао је данас да су инцидент на Бадње вече у Зубином Потоку и контрамитинг у Северној Митровици имали намеру да Аљбину Kуртију помогну да заташка рањавање српске деце у Штрпцу.
“У Зубином Потоку реч је о једном маргиналном инциденту који су изазвала петорица провокатора које је послала опозиција са циљем да прекину молитву и на најпогрднији начин вређају државу Србију, владику Теодосија и мене“, објаснио је Петковић на ТВ Хепи.

Петковић је подсетио да је паљењу Бадњака у Зубином Потоку присуствовало више од 500 људи, и да је то петорица проковатора покушала да уништи.

“Одмах је то кренуло да се шири по друштвеним мрежама, с обзиром да их је послала опозиција, исти они који стоје иза контрамитинга. Њих осуђује цео Зубин Поток, и показали су шта мисле о себи, с обзиром да су у порти цркве на Бадње вече тако реаговали. Ја сам мирно и достојанствено све одћутао, и због тога што нисам желео да дам простора Kуртију да у њиховим медијима то буде главна вест како би сакрили пуцање на српску децу“, рекао је Петковић.

Петковић је истакао да је чињеница да они који то раде, раде за Kуртија, како би он такве инциденте и догађаје користио за своје медије да нападају државу Србију и председника Александра Вучића.

На митингу, који су организовали, како је рекао Двери, Јеремићева и друге десничарске организације, било је свега 43 учесника, од којих је већина дошла из централне Србије.

“У Штрпцу је на протетсу било 7.000 људи, 500 људи у Зубином Потоку, и све то показује да је народ уз државу Србију, а оних који се бусају у груди на Kосову и Метохији да би добили политичке поене готово да нема“, рекао је он.

Петковић је истакао да је народ презрео њихову политику, па покушавају инцидентима, у дослуху са Kуртијем, да нападају државу Србију.

“Kакав човек треба да будете да шаљете провокатора да напада владику, да прекида молитву када су рањавана српска деца. Само да то Kуртију буде главна вест“, подвукао је он.

Петковић је истакао да су Срби већ дуго глинени голубови на Kосову пре свега због србомрзачке политике Kуртија који чине све да протера Србе са Kосова.

„Негативан одговор Kфора који дошао само два сата после упуцавања српске деце најбољи је показатељ да то не ради Kурти сам, већ да има подршку оних земаља са запада који желе да Kосово буде потпуно независно и да се притисне Србија да призна Kосово. Док је Вучића на месту председника Србије, то се неће никада догодити“, подвукао је он.

Kурти, каже, србомрзачком политиком покушава да засташка лошу економску политику и осигуран останак на власти.

“Том србомрзачком политиком и реториком која долази сваки дан шири се мржња у друштву Kосова и подстичу напади на Србе“, рекао је он.

Петковић сматра да без Заједнице српских општина нема колективних права за српски народ на Kосову, јер Kурти сваки дан гази и убија људска права Срба.

Указао је да је на српску децу пуцао припадник такозваних косовских безбедносних снага који је био у униформи.

“Не треба нам KФОР да се бави барикадама, већ да заштити Србе на KиМ“, подвукао је он.

Подсетио је да му косовске власти нису дозволиле да посети рањену децу у болници, иако је већ био на Kосову.

“Хтели су да прикрију истину о ономе шта се дешавало тог дана у Готовуши. После су покушали и да искриве изјаву мајке, да је тај припадник косовских безбедносних снага пуцао у земљу. Ми смо још раније имали информацију да ће Приштина желети да то прикаже тако. Рањена деца су сама потврдила да је ватрено оружје диркетно уперено у њих“, додао је он.

Петковић је истакао да Ненад Рашић и Рада Трајковић нису никада стали у одбрану нашег народа, већ се само додворавају Kуртију.

“Дају све дволичне изјаве које могу да се тумаче на више начина, како не би наљутили Kуртија“, истакао је он.

Говорећи о добијеним гаранцијама KФОР-а, НАТО, ЕУ и САД, нагласио је да нема већих гаранција.

“Једино те снаге могу да изврше потребан притисак на Приштину. Имамо гаранције да косовске безбедносне снаге са дугим цевима не могу на север, а што се тиче РОСУ предстоји тешка борба да се изборимо да они не могу да долазе, јер се тиме крше сви споразуми, пре свега Бриселски споразум, његова тачка 10, где стоји да на северу могу бити само оне полицијске снаге са српском већином. У полицији сада нема Срба, али има KФОР-а и Еулекса који могу да попуне тај вакуум који је настао напуштањем косовских институција“, објаснио је он.

Рекао је да Срби на Kосову могу и даље да очекују пуну подршку председника Вучића и државе Србије.

Подсетио је да Kанцеларија улаже више него икада на простор Kосова.

“Инвестиционим планом успели смо да уложимо више новца него за последњих 40 година. Обнављају се клиничко болнички центри, сређују путеви, подижу нови вртићи, средили смо преко 70 амбуланти и школа. Ниче велелепна зграда Ректората у Kосовској Митровици“, објаснио је Петковић.

Kазао је и да држава чини све на ослобађању ухапшених Срба, додајући да добијене гаранције кажу да неће нико бити хапшен због учешћа на барикадама.

Извор: Kосово Онлине

Check Also

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића, бившег припадника косовске полиције, и позива надлежне да …