Главна / Вести / Косово и Метохија / Брнабић: Немам никаква очекивања од Шолеа, осим да се формира ЗСО

Брнабић: Немам никаква очекивања од Шолеа, осим да се формира ЗСО

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да, пред посету саветника у Стејт департменту Дерека Шолеа Београду, нема ни добра ни лоша очекивања, већ само да САД испуне обећање о формирању Заједнице српских општина на КиМ.

“Немам никаква очекивања, ни добра ни лоша. Једино што је важно и што је на столу је обећање САД да ће се кренути са формирањем ЗСО и то би било добро, то би била имплементације Бриселског споразума”, рекла је премијерка за ТВ Пинк.

Она је нагласила како се не дешавају случајно бројни медијски написи и приче о председнику Александру Вучићу и његовом сину Данилу у овом тренутку. “Не дешава се ово све случајно. Ти брутални напади на Александра Вучића преко његове породице и Данила се дешавају зато што су део камање притисака на председника Вучића пред све предстојеће значајне посете и тешке разговоре и у томе не учествују само медији у Србји, него и у региону, а пре свега у Хрватској”, изјавила је Брнабићева.

Додала је како донекле разуме зашто та кампања иде из Хрватске, јер је у време власти Александра Вучића почело да се говори о злочинима почињеним у НДХ.

“Примењују се дупли стандарди – за Кипар важе резолуције УН, а за Србију не важе”

Премијерка је рекла да се примењују дупли стандарди у међународним односима према територијалним споровима и навела пример Кипра и КиМ које је немачко Министарство спољних послова третира на различите начине.

“Немачко Министарство спољлних послова је рекло да решење две Немачке није опција за Кипар, него је једино решење кроз УН и поштовање релевантних резолуција УН. Дакле, две државе није опција за Кипар, а када говоре о Србији то је ваљда једина опција и није опција поштовање резилуција УН. Али таква је реалност и ми морамо да радимо у тим оквирима, да очувамо Србију и председник Вучић ради на томе”, рекла је премијерка.

Објаснила је да се мора радити на економском јачању Србије паралелно са заштитом националних интереса у политичкој сфери. “Политички морате да штитите интересе нашег народа, укључујући КиМ, али с друге стране морате и даље да градите мостове са онима који кажу да за Кипар резолуција УН важи, а на Србију никако не сме да се примени”, приметила је премијерка Брнабић.

“На дневном реду Интерпола нема чланства тзв. Косова”

Брнабић је рекла да се током посете Уједињеним Арапским Емиратима састала и са председником Интерпола и пренела да је од њега добила информацију да чланство такозваног Косова неће бити на дневном реду за време његовог мандата.

Наводи да је председник Интерпола генерал мајор Ахмед Насер Ал Раиси рекао да ће се за његовог мандата трудити да не политизује ту организацију, што значи, како је додала, “да немамо на дневном реду чланство такозваног Косова у Интерполу”.

Додала је да Србија улаже све напоре да тзв. Косово не постане члан међународних организација, али је нагласила да су две кључне Интерпол и Унеско.

“Већ јуче сам му упутила званично писмо и позив да дође и посети Србију да разговарамо даље о продубљивању сарадње, посебно у области сајбер криминала и сајбер безбедности и свих оних претњи које имамо и против којих се успешно боримо и у шта ћемо ми уложити још више новца у будућности”, рекла је Брнабић.

“Презадовољна сам посетом УАЕ и сарадњом две земље”

Брнабић је рекла да је презадовољна резултатима недавне посете Уједињеним арапским емиратима, као и нивоом сарадње између две земље, у чему је највећи допринос имао председник Србије Александар Вучић.

Казала је да је добар однос између две земље, између осталог, постигнут захваљујући председнику Вучићу и његовом међусобном разумевању и поштовању са шеиком Мохамедом бин Заједом. Подсетила је да је та сарадња и подршка Емирата Србији дошла још у време када је Вучић био председник Владе Србије са првим јефтининим кредитом који је добијен од УАЕ и којим је тадашња влада искористила да Србија отплати скупе кредите које су, како је рекла, узимале претходне власти истакавши, да се паралелно са тим кренуло у тешке мере фисклане консолидације.

“Те две ствари су за мене оно што је практично спасило Србију од банкрота који је био евидентан 2013. и 2014. године, тако да од тада креће добра сарадња са УАЕ”, рекла је премијерка. Додала је да је претходна, 2022. година била посебно значајна и добра зато што је, како је истакла, потписано више од 10 различитих споразум о сарадњи између Србије и УАЕ.

“Када је у септембру 2022. председник Вучић био у посети шеику Бин Заједу потписано је девет споразума од којих је најзначајнији споразум о статешком партнерству. У мају 2022. године ја сам потписала са њиховим првим министром Мохамедом Ал Гаргавијем споразум о сарадњи између две владе и ова посета била једна у низу као континуитет у сарадњи. Драго ми је што је 2023. година почела том посетом, јер заита ми тешко да имамо ближег и бољег партнера и пријатеља од УАЕ. Само са неколико земаља имамо такав однос, а једна од тих земаља је и Мађарска. То су земље на које можемо да рачунамо и да се на њих ослонимо”, рекла је Брнабић.

Додала је да је начин управљања у Емиратима фасцинантан и да Србија има много тога од њих да научи. “Посебно ми је задовољство што постоје неке ствари које они усвајају од нас. Ми смо пре неколико месеци пустили у рад телефонску апликацију за глуве , они су се одушевили и ми то њима уступамо без икаквих надокнада. То је та размена знања и искуства”, рекла је премијерка.

Брнабић је истакла да је била задивљена посетом Миди ситију и додала да је степен знања у Емиратима о тој теми и обука њихових службеника нешто чему ће многи тек учити. “За нас је важно, они имају добар програм за привлачење талената, јаких људи из различитих области у УАЕ. Они то зову програм “Голден виза”, преко кога се добија статус резидента на 10 година. И они ту визу издају у року од четири сата. Ми ћемо сада ићи на измене Закона о странцима, јер ми у данашњем свету морамо да се боримо за таленте”, рекла је Брнабић и додала да то раде многе развијене земље попут Немачке.

Додала је да је после ове посете планирано да се потпише споразум о слободној трговини у наредна три месеца са УАЕ и да се кристалише да у мандату ове Владе постоје четири важна споразума о слободној трговини који би требало да се финализују. “То је споразум о слободној трговини са Кином, са УАЕ, са Египтом и са Корејом, који су на врху листе приоритета министра Томислава Момировића”, казала је Брнабић.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића, бившег припадника косовске полиције, и позива надлежне да …