Главна / Вести / Косово и Метохија / Дајана Пауновић: Ми морамо да учинимо све да се “дише” до помирења и изградње међусобног поштовања

Дајана Пауновић: Ми морамо да учинимо све да се “дише” до помирења и изградње међусобног поштовања

Фондација “Дајана Пауновић” са тимом људи који су опредељени за хуманитарни рад али и за друштвено – политичке и социјалне теме постоји већ две године. За кратко време  су успели да усмере активности на многе којима је потребна помоћ, али се уједно баве социјалом, друштвом и једном речју људима, рекла је у јутарњем програму Радија Косовска Митровица директорка Фондације Дајана Пауновић.

“Када радите са људима и када се определите за социјалну политику, ви радите са вероватноћом, све може и не мора, колико се посветите, колико се дате такве резултате и добијате. Ми смо се заиста у потпуности посветили нашем раду и мислим да су резултати за заиста кратко време дошли и планирамо бројне активности у овој години” истакла је.

Од самог почетка оснивања фондације не заборављамо ни једног тренутка Косово и Метохију, она је високо позиционирана на листи наших приоритета од самог почетка. Ја немам родбинску конекцију са Косметом, иако ме то питају. Не, ја сам из Београда, али толико волим Косово и Метохију да једноставно не одвајам ниједан град на Косову од осталих у централној Србији”, рекла је Пауновић.

“Данас смо овде на првом месту да посетимо породице младића који су у Штрпцу рањени на Бадње вече, да покажемо да Србија и сви људи добре воље стоје уз њих и да им пожелимо да се што пре опораве. Овде смо да пошаљемо јасну поруку да ничија деца, ма чије националности била не смеју да буду мета напада. Што по рођењу припадају неком народу, што воле и осећају свој идентитет и воле и негују своју традицију и поносно носе традицију свог народа, као што то ми чинимо. Оно што се догодило на бадње вече је у најмању руку страшно. То што се у Штрпцу десило мора да постане део једне мрачне прошлости, а сви наши напори морају да буду усмерени да се то никада више и не понови, да наша деца као и деца наших суседа одрастају у миру, да имају сигурну и извесну будућност. Свесни смо да је дуг и трновит пут до помирења у региону, али ми морамо да учинимо све да се “дише” до помирења и изградње међусобног поштовања. То је једина политика којом морамо да се водимо, то је једноставно политика живота, политика будућности и наде и она же увек победити политику прошлости, политику смрти и враћања балканских народа у бесконачне и бесмислене сукобе. Ми данас као народ и као друштво првенствено имамо обавезу да стварамо будућност за нашу децу. Морамо да пробудимо емпатију то је залог наше будућности, да стварамо друштво хуманости, не смемо и не треба да исправљамо историјске неправде којих је било на свим странама и у многим земљама на овим просторима.То треба оставити правницима и историчарима, а ми и људи који се баве друштвено-политичким темама једноставно морамо да се бавимо будућношћу и то треба да буде окосница и нешто чему треба да тежимо” навела је Пауновић.

Истакла је да све што се десило Стефану и Милошу је нас погодило и ујединило.

“Стефан је вршњак мог сина који има 11 година и када сам гледала снимак верујте ми да сам заплакала, јер ми је моје дете било пред очима као што је сваком родитељу било своје. Срце ми је заиграло. Милош је момак, они су у својој земљи тог дана секли бадњак припремајући се за најрадоснији празник Божић. Стефан и Милош су нажалост добили честитку од Албанаца, не могу то другачије да назовем, и ми као народ добили смо јасну поруку да од тог суживота нажалост после свих напора и преговора нажалост можда нема ништа. Нећу ту ставити тачку, ставићу зарез, али то је негде моје мишљење али ти дечаци су могли да прођу тога дана и горе као и њихови сународници жетеоци пре много година” рекла је Пауновић.

“Не знам са којом мржњом и заслепљеношћу неко може да испали метак на дете од 11 година. Често се питам, јер ми и моје колеге из фондације се бавимо анализом политике, да ли уопште међу медијаторима у Европској унији и Сједињеним Америчким државама постоји бар један човек који ће заиста искрено да се посвети овом проблему за мир на овим просторима или ће се ситуација надаље само погоршавати као што знате јер живите овде. Имам много пријатеља овде и заволела сам их као своју породицу и знам да ситуација овде може да се промени. не из сата у сат, него из секунде у секунду. Мислим да је време да се мешетарење заустави да ово буре барута не експлодира, јер ово је пламен који може да прерасте у пожар када је Балкан у питању и мислим да нема нама места у таквој Европи. Ја се таквој Европи не радујем иако заиста никад нисам била ваневропљанин, насупрот” закључила је Пауновић осврћући се на тренутне друштвено политичке и безбедносне прилике-

Навела да је је поводо посете Косову и Метохили обилазак деце у Готовуши и Клокоту.

“Срећни смо да су живи, а сведоци смо да је Стефан преживео само пуком срећом. На њега је пуцао војник, човек косовских безбедносних снага. Богу хвала да су они добро, ми смо се ујединили, цела Србија стоји иза њих и председник Вучић је пренео поздраве много пута и преко наше фондације, тако да ми стојимо чврсто уз Косово и Метохију и стајаћемо” истакла је.

Након што се опширно осврнула на догађај анализирајући тренутну ситуацију у којој се налазимо као друштво, Дајана Пауновић је говорила о демографској слици у Србији данас.

Сагласна је да су подаци о наталитету поражавајући и да  смо просечно стара нација. Зато је у програм фондације уврстила орден “Свете мајке Анастасије” који се сваке године традиционално додељује српским мајкама са троје и више деце у сарадњи са Српском православном црквом у крипти Храма Светог Саве у Београду.

“Косово је светли пример добре праксе када је демографија у питању и то увек истичемо. Последњих годину дана фондација се бави демографијом уз сарадњу са Владиним сектором који је највиша инстанца за та питања, а делегирао нас је председник Републике. Ми смо за годину дана обишли 60 локалних самоуправа када је у питању централна Србија и Војводина и статистички подаци су , када је у питању демографија, поражавајући. Ми се ту не разликујемо много од остатка региона, нити од много развијенијих европских земаља. Могу да приметим да није све у стандарду, новцу и финансијама, јер како видите богатију породицу тако видите у њој мањи број деце. А кад зађете у руралне и сеоске средине, тамо видите срећну и насмејану децу које трчкарају по двориштима и куће пуне” граје”. Демографија је по мени једно од најкомпликованијих питања када је наша земља у питању и то траје деценијама уназад. Ми смо се као фондација ухватили у коштац са највећим проблемом, јер не може преко ноћи доћи до промена, али промене су почеле да се дешавају и промене ће се дешавати и боље је него пре десетак година, али треба пуно радити на томе”, закључила је Пауновић.

Пауновићева каже да они детектују проблеме свакодневно кроз рад и анализу рада у оквиру локалних самоуправа, у смислу шта треба обезбедити, прилагодити и олакшати породицама и деци, нарочито у мање урбаним срединама. Она се слаже да деца само уз адекватне услове могу да расту и да се развијају, а да је потребна подршка друштва и државе у целини.

Помињући орден који Фондација додељује мајкама хероинама које одгајају троје и више деце, каже да јој је жеља да признање буде нешто што је од националног значаја и да то фондацију наџиви.

“Ако би дошло до тренутка да некада фондација више не постоји, наравно што ја искрено не бих желела, волела бих да признање остане и постане део традиције”, искрена је Пауновић.

Поздравила је нашу суграђанку  Ану Вуковић, мајку једанаесторо деце која је добитница признања и прави пример српске хероине.

Фондација “Дајана Пауновић” планира бројне активности у години која је пред нама и после данашње посете Косовској Митровици и породицама рањених дечака у Штрпцу, Клокоту и Грачаници, где се Стефан опоравља, наставља свој хуманитарни караван.

Извор: Радио Митровица север

Check Also

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића, бившег припадника косовске полиције, и позива надлежне да …