Главна / Вести / Косово и Метохија / Скуп подршке Слађану Трајковићу: Захтевамо да буде пребачен кући, здравствено стање му је веома лоше

Скуп подршке Слађану Трајковићу: Захтевамо да буде пребачен кући, здравствено стање му је веома лоше

Породица, комшије и пријатељи Слађана Трајковића упутили су данас са скупа подршке, одржаног у центру Косовске Митровице, захтев  да се ухапшеноме допусти да се брани из кућног притвора и упозорили да је његово здравствено стање изузетно лоше. Слађан Трајковић терети се да је починио ратне злочине током сукоба на Косову 1999. године. Ухапшен је 15. децембра, и налази се у притвору у Подујеву.

„Ради се о једном часном човеку, добром домаћину, о човеку који је изнад свега водио рачуна о једнакости и о томе да у мултиетничком насељу у коме је живео, у Бошњачкој махали, не дође до ексцеса и сукоба између Срба и Албанаца који једнако лепо и у миру  живе као комшије. Они су данас заједно дошли да њему на овај начин пруже подршку, а да суду пре одлучивања о наставку мере његовог судског притвора покажу да се ради о једном добром домаћину, који није заслужио ово што му се дешава“ поручио је Трајковићев адвокат Дејан Васић са скупа коме је присуствовала породица ухапшеног, његове комшије и пријатељи.

Према Васићевим речима, поступак је тренутно у фази одлучивања о захтеву специјалног тужилаштва за продужење притвора и та би одлука требало да буде донета данас или сутра.

„Ја сам баш инсистирао да се његови пријатељи скупе данас како би у Приштини суд који треба да донесе одлуку имао ову слику да би и са блажом мером могло да се постигне да се кривични поступак одвија несметано. Ми тражимо да се Слађану дозволи да дође кући и да се од куће брани против тих лажних оптужби које му се стављају на терет“ додао је Васић.

Трајковић пати од хроничних болести и његово здравствено стање је веома лоше, додаје бранилац.

„Слађан  је у врло сложеном здравственом стању са својим хроничним болестима са којима је дошао у притвор. Међутим, због неадекватних услова лечења, простора и неадекватног лекарског особља, њему је стање драстично погоршано, и мислим да би било потребно да он буде хитно пребачен у болницу у Косовској Митровици код лекара који су и до сада бринули о њему и да му се тако, могу слободно рећи, спаси живот.“

Трајковићева супруга Сузана захвалила је свима који њему и  породици пружају подршку и апеловала на Кфор и Еулекс да заштите Србе, али је додала да је евидентно да те подршке и заштите нема.

„Мој супруг је невин и Курти треба да се преиспита где су биле његове полицијске снаге када су рађене провере 2013. године када је он интегрисан и када су провере рађене. Како је могуће да човек који је девет година радио за њих, сада одједном, два месеца од како су скинули униформе,  буде ратни злочинац“ рекла је Сузана.

Трајковићева је истакла да је њен супруг важио за угледног грађанина, да ужива подршку свих комшија укључујући и Албанце, али да из страха, они данас нису смели да дођу на скуп подршке и да је јавно искажу.

„Због Куртијевог терора… Људи су преплашени“ додаје она.

Са супругом се, каже, чула петнаест минута пре почетка скупа и напомиње да се он здравствено не осећа добро јер му не дају терапију.

„Не дају му таблете. Не дају му новине, никакакав вид информисања он нема нити је уопште упућен шта се дешава овде. Ми смо слали прво таблете са српском маркицом, нису дозволили. Прошле среде смо донели таблете са косовском маркицом, узели су их на портирници, међутим, њему те таблете нису дате. Они му дају неке таблете, али он мршави, нема апетита…. Видели смо га прошле среде, од како је ухапшен, смршао је четири до пет килограма. Не зна шта пије, нити шта му дају“ каже Сузана.

Каже да једину подршку имају од Канцеларије за Косово и Метохију. Обраћали су се Кфору и Еулексу али их нису саслушали.

Слађанова ћерка Јелена каже да њен отац лежи невин у како је окарактерисала „модернизованом логору“.

„Да је то затвор у 21. веку, он би имао услове. Не допуштају ни адвокату да унесе овлашћење, да га потпише како би мајка могла да подиже плату, да бисмо му уплатили кантину. Он нема право на лечење, не дозвољавају му породичну слику“ напомиње Јелена.

Она наглашава да Слађан има пуну подршку и његових колега, али је они исказују искључиво телефоном. Лично, данас нису смели да се појаве јер се и они, како је рекла, плаше да би могла да их задеси иста судбина.

У име комшија, Трајковићу је јавну подршку упутио његов дугогодишњи пријатељ и комшија Арафат Љатифи.

„Слађана познајем 23 године. Ишли смо заједно на пецање, дружили се и мислим да му се ово дешава на правди бога. Он живи са Албанцима комшијама, они су му на славу долазили. Ја сам био присутан… Јели, пили са њим, и сад, одједанпут, неко после 23 године покаже прстом- ухапси га, ухапси га… Значи, треба све овде да нас похапсе, да кажу да смо сви ратни злочинци“ поручује Љатифи и додаје да већина Албанаца и Срба мисли исто али се плаше да кажу. Он се, каже не плаши јер никоме никада ништа нажао није учинио.

Слађану Трајковићу, бившем полицајцу, ухапшеном у Бошњачкој махали, 15. децембра  због сумње да је починио ратне злочине на Косову, Основни суд у Приштини одредио је једномесечни притвор  17. децембра.

Извор: Радио Митровица север

Check Also

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића, бившег припадника косовске полиције, и позива надлежне да …