Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић са Шолеом: Очекујем да САД подстакну Приштину да испуни обавезе

Вучић са Шолеом: Очекујем да САД подстакну Приштину да испуни обавезе

Председник Републике Србије Александар Вучић угостио је данас на радном ручку Дерека Шолеа, специјалног саветника у Стејт департменту, са којим је разговарао о ситуацији на Косову и Метохији, енергетској безбедности, регионалном економском повезивању и улози Србије у очувању мира и стабилности у региону, као и о наставку дијалога под окриљем ЕУ у циљу нормализације односа са Приштином.

Председник Вучић је упознао специјалног саветника Шолеа са развојем догађаја на Косову и Метохији, истакавши да Србија, као и увек до сада, озбиљно и одговорно приступа свакој новој ескалацији до које долази услед једностраних потеза привремених институција у Приштини, као и да остаје посвећена политици мира, стабилности, дијалога и конструктивног става према свим отвореним питањима.

Председник је додао да очекује да САД препознају напоре наше земље у овом смислу, као и да искористе свој несумњиви утицај и подстакну Приштину да испуни преузете обавезе у складу са прихваћеним и потписаним споразумима, али и на наставак дијалога у духу искрене и отворене размене предлога за решавање конкретних изазова.

Специјални саветник Шоле је нагласио да ће Сједињене Државе увек подржати све напоре који се улажу у циљу одржања мира и стабилности, истакавши да се његова земља залаже за стављање у фокус агенде према којој стране у дијалогу треба да се усмере на разговоре о тзв. француско-немачком предлогу за решавање кризе на Косову и Метохији, као и на брзо формирање Заједнице српских општина.

Председник Вучић и специјални саветник Шоле разговарали су и о енергетској безбедности, иницијативама за регионално повезивање и јачање сарадње између земаља Западног Балкана, као и о неискоришћеним потенцијалима у развоју билатералне и економске сарадње Србије и САД. Саговорници су констатовали да је интензивирање укупних билатералних односа заједнички стратешки интерес обе земље, те да треба додатно унапредити напоре обе стране ка још бржем и свестранијем јачању сарадње у бројним областима.

Председник је изразио посебно задовољство због све већег интересовања америчких компанија за улагање и пословање у Србији, као и због чињенице да је пословна елита САД препознала одличне инвестиционе потенцијале наше земље, као и стабилно пословно окружење у којем стране компаније успешно привређују већ дуги низ година.

Саговорници су се сагласили да је један од темеља даљег јачања свеобухватног партнерства између Србије и Сједиљених Држава управо чврсто економско повезивање и ширење пословне сарадње у свим областима од обостраног интереса.

Вучић је, такође, на Инстаграм налогу “будућностсрбијеав” навео да је имао садржајан и отворен разговор са Шолеом.

“Изразио сам очекивање да САД препознају напоре наше землје у очувању мира и стабилности у региону, као и да искористе свој несумњиви утицај и подстакну Приштину да испуни преузете обавезе у складу са прихваћеним и потписаним споразумима, али и да наставе дијалог у духу искрене и отворене размене предлога за решавање конкретних изазова”, поручио је Вучић.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића, бившег припадника косовске полиције, и позива надлежне да …