Главна / Вести / Косово и Метохија / Јевтић: Грађани траже повећање броја припадника Кфора, суочавају се са многим изазовима

Јевтић: Грађани траже повећање броја припадника Кфора, суочавају се са многим изазовима

Градоначелник Штрпца Далибор Јевтић истакао је да је захтев грађана да се повећа присуство Кфора и полиције, додајући да у тренутку велике забринутости, из централе Косовске полиције шаљу допис у коме траже слање Срба, припадника Косовске полиције, из Штрпца на север.

Он је на ТВ Пинк рекао са се рањени Милош налази код куће, док је Стефан још увек у болници, али је додао да је најважније да су живи, с обзиром да је све могло да се заврши трагично.

“Забрињава чињеница да је неко из централе Косовске полиције послао допис у Штрпцу где тражи да се одређени број полицајаца Срба пошаље на север у тренутку када је у Штрпцу потребно веће присуство полицајаца, што је јако лоша порука”, рекао је Јевтић.

“Ми смо у разговорима са представницима међународне заједнице разговарали о томе и они су рекли да свако ко не жели да оде , неће бити санкционисан и ја желим да верујем у то. Али тај захтев указује на проблем односа власти према питању безбедности и живота Срба на КиМ”, рекао је Јевтић.

Он је истакао да је састанак са високом делегацијиом Стејте департмента био добар.

“Успели смо да пренесемо забринутост грађана, узимајући у обзир све оно што се депава у последње време, посебно од када је Аљбин Курти на власти. Желимо да верујемо да они могу да утичу да се Курти уразуми, да престане са реториком која утиче на Албанце. Када Курти каже да смо ми терористи и криминалци, и када то неки Албанац слуша, он себи даје за право да може да дође и да повреди некога”, нагласио је Јевтић.

Како је навео, на Косову се припадник КБС који је пуцао у дечака и младића представља као херој.

“Наратив је да је он херој, њега величају и то је погрешно. Желе да га одбране зато што је припадник КБС, говоре да је пуцао у самоодбрани, не знамо од чега се бранио. када имате такав наратив, онда се јављају други млади људи који желе да буду хероји. Зато ми тражимо од институција чији је посао да нам обезбеде безбедност, да се озбиљније позабаве овим питањем”, рекао је Јевтић.

Према његовим речима, Срби на Косову деценијама се суочавају са различитим изазовима.

Градоначелник Штрпца је изјавио да је именовањем Ненада Рашића за министра за заједнице и повратак, Курти послао поруку да жели само послушне Србе поред себе.

“О томе какав статус у народу имају ти људи, показује и то што се делегација САД није састала са њима, већ са онима за које знају да имају подршку народа. Али порука Куртија је и да не жели да поштује чак ни законе Косова када је о именовању или постављању политичких представника Срба на таквим позицијама реч”, нагласио је Јевтћ.

Јевтић је истакао да Курти не поштује законе Косова.

Како је рекао, протест у Штрпцу је био јако важан због порука које су послате.

“Протест је био јако важан и због порука које су послате, али је он заболео многе Албанце, јер нису очекивали толики број људи. Очекивања од косовских власти немамо, са друге стране очекивања младих од Србије су велика, Србија помаже пуно преко Канцеларије за КиМ, Вучић зна много боље од појединих каква је ситуација на КиМ. Он се својим деловањем труди да сачува живот”, рекао је Јевтић.

Јевтић је додао да су родитељи младића и дечака су били најрационалнији у најтежој ситуацији.

Они су свима захвални, јер су видели да нису сами. Ране ће зацелити, али шок који је мали Стефан доживео ће тешко заборавити. Кроз подршку који Стефан и Милош добијају, ми видимо да нисмо сами”, закључио је Јевтић.

Извор: Косово онлајн

Check Also

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића, бившег припадника косовске полиције, и позива надлежне да …