Главна / Политика / Вучевић: Шокирало ме да деца вичу “Убиј Србина“

Вучевић: Шокирало ме да деца вичу “Убиј Србина“

О инциденту на фудбалском турниру у Сарајеву када су ножевима и сузавцем насрнули на српску децу и скандирали „Убиј Србина“ а један родитељ избоден, министар одбране Милош Вучевић каже да му је и парола запарала уши, јер показује да није било реч о некој навијачкој групи, него су то викала нека деца.

То значи да они одрастају у том наративу и после скоро 30 година од Дејтона и даље има људи који желе да шире мржњу према другом народу, а ово скандирање свакако јесте говор мржње према пријатељима, комшијама и народу који треба да вам буде најближи, наводи Вучевић.

А онда се инцидент наставио нападом на родитеља ФК Звездара у том хотелу у Сарајеву где су били смештени и одузимање заставе тог ФК где је ћирилицом био написан назив клуба.

Ваљда је проблем био у ћирилици која је неког изриритирала. Мене занима још колико ће дуго ћирилица да представља невиђену опасност и да изазива агресију других? Тобоже смета им ћирилица. Нажалост, смета им Србија. Некима. И чућете сто пута да нас ћирилица лимитира и ограничава, каже министар одбране Милош Вучевић.

Не разумем зашто се лакше пише латиница него ћирилица, све у контексту тога да треба да декодирамо сами себе и онда ће ваљда бити, бољи, лепши, прихватљивији. Нисам сигуран да су други народи прихватили да су њихова писма назадна, попут Грка, Бугара, Руса, мимо овог што се дешава на фронту… Ми с правом треба да чувамо ћирилично писмо да нам се не сведе на писмо на надгробним споменицима. С друге стране, чућете да је Сарајево отворен град, ако је олимпијски град и сада похвале полицију како је брзо реаговала. Хвала им на томе и ако могу да не скандирају нашој деци да их треба отворено убити – јасан је Вучевић.

Министар одбране Милош Вучевић оценио је да је над сином председника Србије, Данилом Вучићем спроведена медијска хајка да је наводно он био део званичне делегације која је ишла у Републику Српску на обележавање 9. јануара, Дана оснивања РС, која је ове године организована у два града и два дана – 8. јануара у Банајлуци, а 9. јануара у Источном Сарајеву.

То је била ноторна глупост, а након тога, када је демантовано да није био у званичној делегацији, додато је да је био представник свог оца, што такође није било тачно. Канонада се завршила са објављивањем безбедносних података боравка члана породице штићене личности у свим детаљима. Објављен је документ којима је наша амбасада обавестила БИХ о боравку члана породице штићене личности, што иначе представља редовну комуникација између држава у тим ситуацијама.

Остаје питање да ли су желели да нас угрозе или праве дестаблизацију наше државе.

Када причамо о лицима која су под посебним режимом заштите, додаје министар Вучевић, није само реч о угрожавању слободе кретања, већ и правима на приватност, на интимност. Наша држава је обавестила да њихове институције да Данило Вучић борави три дана у Бањалуци и на Јахорини и објављено је све – и ЈМБГ људи из пратње и регистарске ознаке кола и рута кретања.

Питање је зашто то раде – јел желе да нас угрозе или праве дестаблизацију наше државе? То нам показује да они нису тако пријатељски настројени. Надам се да ћемо ускоро имати јасне одговоре за оно што је ОСА учинила. Ми и даље желимо најбоље могуће односе са БиХ, јер не постоје ближи пријатељи и сарадници. Природно је, нормално је, социолошки утемељано, економски оправдано, политички рационално да БиХ и РС имају најбоље могуће односе. Ово што се десило није у том контексту – каже Вучевић.

Желимо да градимо најбоље могуће односе са БиХ и са свима у региону, а не да имамо сукобе.

Вучевић је оценио да се овде ради континуирана политика дестабилизације Србије, прогона председникове породице, припремљених одговора када то кажете, јер онда крене рафална паљба и извргавање руглу.

Дошли смо до нивоа да се објављују правци кретања службених кола, службених лица, излагање напада лица које штите друге. Ипак, то не значи да треба да имамо сукобе, да неког мрзимо, већ да градимо најбоље могуће односе са БиХ и са свима у региону, али морамо бити свесни свега што нам се дешава и бити веома поносни јер живимо у држави која такве ствари никад не би урадила, јер смо озбиљна држава. Али за то је ваљда потребан континуитет – рекао је Вучевић.

Извор: РТВ, Пинк

Check Also

ТОГ: Васкршњи турнир у стоном тенису хуманитарног карактера

Туристичка огранизација Грачанице (ТОГ) у сарадњи са Општинским одељењем за омладину и спорт, организује други …