Главна / Вести / Косово и Метохија / Пет година од убиства Оливера Ивановића

Пет година од убиства Оливера Ивановића

Навршило се пет година од убиства лидера Грађанске иницијативе “Слобода, демократија, правда” Оливера Ивановића. До сада није утврђено ко су налогодавци и починиоци тог злочина.

Oливер Ивановић је убијен 16. јануара 2018. године са шест хитаца у леђа, испред просторија његове странке у Северној Митровици.

Довезен је у болницу у бесвесном стању. Лекари су покушали да га реанимирају, али је Ивановић подлегао повредама. Обдукциони налаз је тада показао да је убијен са шест метака.

Убице и налогодавци тог атентата још нису познати, а из Београда је више пута саопштено да Приштина није желела да одговара на упите наших државних органа у вези са истрагом и доказима.

Специјално тужилаштво у Приштини подигло је три оптужнице у случају убиства Оливера Ивановића, али осим што су се оптужени два пута изјаснили да нису криви, судски процес није даље одмакао.

Прва је подигнута почетком децембра 2019. године, а већ крајем децембра исте године тадашњи тужилац Суљ Хоџа доставио је другу измењену оптужницу. Потом је новембра 2020. подигнута и трећа оптужница.

Оптужени су Недељко Спасојевић, Марко Рошић, Раде Басара, Силвана Арсовић, Драгиша Марковић и Жарко Јовановић.

Оптужбе за ратни злочин

Ивановић је од јануара 2014. године заједно са још четворицом Срба био притворен у затвору у Косовској Митровици, где су га теретили за ратни злочин над цивилним становништвом на Косову и Метохији 1999. и 2000. године.

Еулекс је оптужницу подигао у новембру 2014. године, а суђење је почело 18. децембра те године.

Ивановић је у августу 2015. године започео штрајк глађу због одбијања да га пусте да се брани са слободе, а затим је, због нарушеног здравља, пребачен у болницу у Косовској Митровици.

На девет година затвора је осуђен 21. јануара 2016. године, а та је пресуда затим укинута, да би августа 2017. године почело поновљено суђење у том поступку.

Ивановићу је, иначе, у јулу 2017. године запаљен аутомобил у Косовској Митровици, а 2005. године под његов службени аутомобил је подметнута бомба.

Годишњица убиства Оливера Ивановића ће бити обележена поменима и одавањем поште у Косовској Митровици, на месту где је Ивановић убијен и у Београду на Новом гробљу, у Алеји заслужних грађана где је Ивановић сахрањен.

Check Also

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића, бившег припадника косовске полиције, и позива надлежне да …