Главна / Вести / Косово и Метохија / Дачић: Наставља се злоупотреба догађаја у Рачку
Beograd, 16. januara 2023.- Ministar spoljnih poslova Ivica Daèiæ i ministar spoljnih poslova Republike Togo Robert Disje potpisali su sporazum nakon sastanka, a zatim dali izjave na zajednièkoj konferenciji za medije. FOTO TANJUG/ RADE PRELIÆ/ nr

Дачић: Наставља се злоупотреба догађаја у Рачку

Шеф српске дилпломатије Ивица Дачић каже да нема додатних информација о потерницама које је тужилаштво тзв. Косова расписало за 18 Срба, јер односи са Приштином не спадају у спољнополитичке односе.

Дачић је истовремено оценио да се догађај у Рачку 1999.године од почетка злоупотребљава као алиби и изговор на тадашњу Југославију и да се сада само наставља та злоупотреба.

Министар је подсетио да је некадашњи шеф Верификационе мисије ОЕБС-а Виљам Вокер прогласио да је реч о масакру, те да су и амерички званичници говорили о томе да су убијене жене и деца и пре него што је направљен било какав увид да ли је то била оружана акција Албанаца или је реч о цивилима.

“О томе је много било речи у прошлости. Тај догађај је био искоришћен за бомбрадовање Југославије без одговарајуће одлуке УН”, подсетио је Дачић.

Он је додао да је довољно је рећи да је Хашки трибунал одустао од те оптужне у случају Слободана Милошевића, да нису постојали докази за то, да су форензичка испитивања које смо ми обавили, а која касније нису хтели да документују и остали, да они који су убијени су имали трагове барута, односно да су учествовали у борбама.

Како је додао, реч је о сукобу терористичких групација са нашом полицијом.

Међу убијенима се налази само једна жена и то ћерка локалног команданта, рекао је Дачић и додао да је ово само још један покушај злоупотребе после толико година да би се правдао сепаратизам на КиМ.

Дачић је истакао да је Србија увек била за то да се испитају ратни злочини и казне одговорни.

Check Also

Српске куће у Лапљем Селу и Батусу на мети провалника

У Лапљем Селу синоћ у вечерњим сатима обијена је кућа породице Митић из које су …