Главна / Вести / Косово и Метохија / Брнабић: Мир на КиМ сачуван захваљујући Вучићу, оптужнице додатне провокације

Брнабић: Мир на КиМ сачуван захваљујући Вучићу, оптужнице додатне провокације

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је мир на Косову и Метохији сачуван само захваљујући  председнику Србије Александру Вучићу, а да то што је тужилаштво тзв. Косова расписало потернице за 18 Срба због наводног злочина у Рачку, говори колико је Аљбин Курти лагао када је говорио да нема оптужница.

Одговарајући на питање новинара у Дому Гарде Војске Србије (ВС) после састанка на којем је државно руководство упознато са стањем у ВС, Брнабић је истакла да је подизање оптужница супротно ономе што су разговарали са међународном заједницом и у дијалогу, али и да је то додатни вид притиска и провокације.

“Када је представник његове политичке партије навео нека имена међу којима су били брат и старији син председника Александра Вучића,

јасно смо рекли да је лагао када је рекао да нема оптужница. Сада видимо да има спискова“, рекла је премијерка.

Нагласила је да је мир на КиМ сачуван искључиво захваљујући председнику Србије.

Она је додала да је 2023. година почела изузетно лоше, а да је  прошле године једва сачуван мир.

То је учињено, како је рекла, “само захваљујући политичкој мудрости и рационалности председника Александра Вучића и жељи да сачувамо мир, јер имамо толико тога да изгубимо“.

Она је истакла и да се хибридни рат против Србије води свакодневно са више страна и да је усмерен на то да се умањи снага Србије, српског руководства и Срба на КиМ криминализацијом Српске листе.

Тако је, каже, део јавности кривио Вучића за постављање барикада, а затим за њихово уклањање.

“Како смо имали напад на дечака од 11 година и младића од 18 године на Бадњи дан и Божић, тако сада имамо и те оптужнице. У последње две године је било преко 300 напада и провокација на српско становништво на КиМ, а да за то нико није одговарао, нити је поднета и једна оптужница. То говори о стању безбедности и владавини права за Србе на КиМ”, указала је премијерка.

Check Also

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића, бившег припадника косовске полиције, и позива надлежне да …