Главна / Вести / Косово и Метохија / Лајчак и Ескобар ове недеље у Приштини и Београду

Лајчак и Ескобар ове недеље у Приштини и Београду

Специјални представник Европске уније за дијалог Косова и Србије Мирослав Лајчак и амерички изасланик за Западни Балкан Габриел Ескобар крајем ове недеље посетиће Приштину, а потом и Београд.

Како сазнаје Радио Слободна Европа из дипломатских извора у Бриселу, представници ЕУ и САД ће 20. јануара боравити у Приштини.

Циљ посете је, преносе, припрема за одржавање наредне рунде дијалога на највишем политичком нивоу у Бриселу.

Дипломатски извори у Бриселу су наговестили да ће и специјални изасланици Француске и Немачке ускоро допутовати на Косово и у Србију, али за сада није прецизирано да ли ће они бити у делегацији приликом овонедељне посете изасланика ЕУ и САД.

Лајчак је у претходној години успео да два пута окупи за истим столом председника Србије Александра Вучића и премијера Косова Аљбина Куртија.

За сада нема потврде када би поново могло доћи до нове рунде разговора на највишем нивоу.

Званичници Европске уније редовно поручују да су спремни да сазову састанак у било којем тренутку када за то буду били спремни српски председник и косовски премијер, а намера им је да се први такав састанак одржи до краја јануара.

Вучић и Курти су у августу и новембру 2022. године дошли у Брисел на нову рунду дијалога у светлу тензија насталих на северу Косова.

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ је крајем прошле године упозорио да су сви сусрети били у знаку управљања кризом на релацији Београд-Приштина.

Прошле недеље је Приштину и Београд посетио специјални саветник америчког Стејт департмента Дерек Шоле.

Извор: Косово онлајн

Check Also

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића, бившег припадника косовске полиције, и позива надлежне да …