Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Курти опет руши и гази споразум постигнут у Бриселу

Петковић: Курти опет руши и гази споразум постигнут у Бриселу

“Аљбин Курти поново покушава да изазове нову кризу и тензије на северу Косова и Метохије и од јутрос његови полицајци не дозвољавају возилима која имају уредне регистрације са „КМ“ ознакама да пређу преко прелаза Јариње и Брњак. Куртијеви полицајци задржавају поједина возила на административним прелазима, док су возачу санитета запретили да следећи пут неће моћи да уђе на простор покрајине и превози болеснике у возилу са КМ таблицама”, изјавио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић реагујући на данашња збивања на административним прелазима ка Косову и Метохији.

Према његовим речима “реч је о бруталном кршењу и гажењу споразума о регистарским ознакама који су Београд и Приштина постигли у Бриселу 23. новембра прошле године, након озбиљне кризе која је претила да потпуно угрози мир на Косову и Метохији.  Тим споразумом, предвиђено је да до коначног решења о таблицама, КМ регистарске ознаке остају у пуној употреби. Такође, тим споразумом Приштина се обавезала да одмах обустави казнену политику и све активности по питању тзв. пререгистрације возила према возачима возила са КМ таблицама. Тада је Београд прихватио да застане са издавањем нових регистарских ознака”.

Петковић је навео да је косовска полиција јутрос  једнострано и противправно почела да спроводи поново казнену политику, да малтретира Србе на прелазима и руши споразум чиме прави увод у нове тензије и проблеме на северу КиМ.

“Због тога очекујемо од Европске уније, која је гарант споразума, да заштити и омогући његово спровођење и јасно се одреди према оваквим потезима Приштине”, рекао је Петковић.

Према његовом мишљењу, Курти није случајно одабрао данашњи дан да спроводи  своје мере када се у Давосу одржава форум који треба да направи мостове мира и сарадње, као што је током самита у Берлину смењивао Ненада Ђурића и газио Бриселски споразум.

“Своје акције почиње на Крстовдан, што додатно говори о Куртијевим намерама да провоцира Србе. Прошлогодишњу кризу изазвао је Курти одлуком да насилно и без икаквог правног основа укида КМ регистарске ознаке и Србима изриче опомене и наплаћује некакве казне, а од јутрос поново је посегао за својим насилним противправним и једностраним мерама директно против српског народа”, навео је Петковић.

“Више је него очигледно да једини изазивач криза и свих невоља на КиМ је Аљбин Курти”, закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића, бившег припадника косовске полиције, и позива надлежне да …