Главна / Политика / Вучевић: Међународни посредници нам нису понудили ништа пријатно

Вучевић: Међународни посредници нам нису понудили ништа пријатно

Министар одбране Милош Вучевић изјавио је да међународни посредници у јучерашњем разговору са председником Вучићем, не само да су поновили француско-немачку платформу за даљи разговор, већ и да је председник навео да су му предочене консеквенце неприхватања предлога споразума. Ништа се ту нама лепо не нуди, а очекују се тешке одлуке, поручио је Вучевић.

Вучевић је, говорећи о јучерашњем састанку председника Вучића са међународним посредницима, рекао за РТС да је као поруку председника разумео да не само да је поновљена платформа за даљи разговор у контексту Шолц-Макрон, већ да је председник рекао да му је предочено какве су консеквенце неприхватања предлога споразума основа уговора између Приштине и Београда.

“То што је предочено председнику, тако сам разумео и у јучерашњем разговору којем сам присуствовао, председник је патријарха и већи броја архијереја Српске православне цркве обавестио о неким информацијама или ономе што је тада било актуелно у том тренутку, у току јучерашњег дана, није ништа што је пријатно или милозвучно за грађане Србије, тако да су велики изазови пред нама. Ништа се ту нама лепо не нуди, а очекују се тешке одлуке, како они виде да треба да буде конципирано у смислу формулисања тог споразума са неким перспективама које би требало да нас увере да нас чека боља будућност”, истакао је Вучевић.

Поновио је да нису чули ништа што је претерано добро, али и да то не значи да смо “нешто предали или одустали”.

На питање да ли је на столу било ултиматума, Вучевић је навео да је председник врло прецизно рекао да му је предочено и да је добио податке и информације шта може да се деси ако Србија не буде довољно кооперативна.

“Претпостављам да су на сто ставили политичке и економске консеквенце за Србију, негативне. Да се само разумемо, они имају циљ да Приштину, ако не признамо званично као независну територију, односно оно што они дефинишу као Косово, а ми као покрајину Косово и Метохија, у најмању руку добије столицу у Уједињеним нацијама. То је неки процес који би требало да буде завршен како виде представници који су јуче били у посети Београду”, рекао је Вучевић.

Додао је да је добро што смо од јучерашњих гостију у разговорима са председником Вучићем чули да ниједна страна и међународна заједница не виде да је замрзнути конфликт нешто што би требало да траје неограничено, а и да смо после десет година поново чули да би Заједница српских општина нешто што мора да буде формирано.

“Јучерашњи дан, који је за многе породице био свечани дан због прославе и обележавања славе Светог Јована, био је много тежак за Србију, а пре свега за председника Републике, јер су ти разговори, односно тај ниво и начин који је он имао прво са амбасадорима СР Немачке из региона, а затим и са овом петорком је заиста нешто што није за пожелети и није му завидети што је морао то све да ради или да учествује или да носи на својим леђима, јер то је огроман притисак. Ја сам га видео јуче, он је заиста био и оптерећен и нерасположен, али је одлучан да брани Србију”, навео је Вучевић.

Додао је да многи то виде као неку редовну ствар, али да све оно што се ставља на сто пред Србију није нешто што је јако повољно за нашу земљу.

“Важно је да се постигне консензус јер је то питање судбине наше државе”

Председник Србије је најавио да ће разговарати са члановима Владе, парламента и друштвеног сектора. Вучевић је оценио да је јако важно да се постигне консензус јер је то питање судбине наше државе.

“То је питање судбине дела територије наше државе, то је питање судбине дела грађана наше државе и свих грађана наше државе. То није питање не само садашњости, то је пре свега питање будућности наше државе и свих њених грађана. Било би коректно, корисно, сврсисходно да имамо минимум консензуса у погледу политике и државних интереса по питању Косова и Метохије и свеукупне будућности државе Србије. Да ли ће то бити постигнуто, не знам, али је за мене добра и политички оправдана и логична ствар да председник позове све оне који су у неким сегментима доносиоци одлука или су представници грађана или просто учествују у неком јавном дискурсу да се изјасне или да буду упознати са оним што је пред Србијом, да не би неко рекао из неког салона, стана, кафића или на друштвеним мрежама како он сматра да треба да другачије, а да није имао прилику да чује шта се дешава”, истакао је Вучевић.

Додао је да је синоћ председнику рекао да му, што се тиче Министарства одбране и Војске Србије, дају безрезервну подршку за све напоре и његову политичку борбу за очување државе и заштите државних интереса.

“Зато што је један човек изложен притисцима, зато што је цела држава изложена притисцима и ломи се један човек и тај притисак траје не само у току јучерашњег дана, него и све оно што се дешавало и протеклих дана и недеља и све оно што је била као нека баражна паљба или припрема за ову политичку офанзиву. Напади на породице, дискредитације, лажи по медијима, све оно што се ради да некога обесхрабри, да га на неки начин политички дискредитује, људски дискредитује јесте припрема да некога ви у сваком смислу ослабите пред овакву рунду разговора коју је започео”, истакао је Вучевић.

Поновио је да даје пуну подршку и да то није питање идолопоклонства или наратива који се из формалних разлога подразумева, већ зато што су суштински тешки дани и политичке битке пред Србијом и да је ред да “сви станемо у ту линију фронта у заштиту државе”.

Извор: РТС

Check Also

Вучевић: У приштинској Скупштини се славе терористи и ратни злочинци које су чак и њихови ментори послали на суђење

Министар одбране Србије Милош Вучевић поручио је да се, док председника Александра Вучића очекују састанци …