Главна / Вести / Косово и Метохија / Представници Канцеларије за Косово и Метохију обишли Прилужје и Бабин Мост

Представници Канцеларије за Косово и Метохију обишли Прилужје и Бабин Мост

Представници Канцеларије за Косово и Метохију обишли су данас поплављена подручја у општинама Вучитрн и Обилић.
Село Прилужје које припада општини Вучитрн готово приликом сваке веће падавине претрпи штету због изливања реке Лаб. Тако је и приликом последњих падавина око двадесетак домаћинстава било угрожено, док су бројне њиве засејане житом, као и остало обрадиво земљиште и даље под водом. Домаћинство Ненада Јовановића, не први пут, суочава се са поплавом.
Представници Канцеларије за Косово и Метохију нагласили су приликом обиласка Прилужја и Бабиног Моста да ће бити начињена евиденција штета и да ће Канцеларија помоћи санацију штете настале приликом последњих поплава.

– Двадесетак кућа у Прилужју је угрожено, али срећом зауставило се до кућа, није вода продрла у куће. Комисије које су састављене од локалне самоуправе ће обићи све те људе. Канцеларија за КиМ ће помоћи да се штета надокнади и једноставно у овоме морамо да будемо сви заједно, зато што је то природа, на то не можемо да утичемо, наше је да покушамо да средимо те канале и кад се деси штета да сви заједно то надокнадимо – рекао је представник Канцеларије за КиМ.

Председник општине Обилић Горан Данчетовић рекао је да је у Бабином Мосту једно домаћинство поплављено, али да овом селу велика опасност прети од канала Ибар – Лепенац.
– Оно што је сад тренутно највећи проблем, од чега стрепимо је то што косовска компанија Ибар Лепенац није санирала бетонско дно канала Ибар Лепенац. Пратимо свакодневно водостај на језеру Газиводе и плашимо се да неко опет грешком не отвори правац ка Бабином Мосту и поплави све стамбене објекте овде у селу, прошли пут смо их упозорили, адвокат је поднео тужбу и надамо се да неће да дође до те ненамерне грешке и да ће у скорије време да санирају ову рупу, јер би то била катастрофална поплава великих размера. Ниво канала Ибар Лепенац је изнад насељеног места, сва вода би отишла у стамбене објекте и у оранице испод села. Потребно је избетонирати свега четири квадрата бетона, објашњење од људи из Ибра Лепенца је било да је тендер за грађевински материјал пропао, да тих четири-пет кубика бетона и нешто арматуре не могу да купе и да санирају то. Имамо и у делу села поред Лаба проблем једна породица је поплављена, вода је ушла у гараже, помоћне објекте и у подрум, црвени крст је на терену доставља им се пијаћа вода собзиром да село нема градску воду, сваки дан их обилазимо – рекао је Данчетовић.
Канцеларија за Косово и Метохију санираће новонасталу штету у овим селима, а у будућности ће се радити на дугорочнијем отклањању ових проблема.

Check Also

Тодић: Ноћ протекла мирно, радови прекинути

Председник Привременог органа Општине Лепосавић Зоран Тодић изјавио је да је ноћ у селу Дрен …