Главна / Друштво / Народно позориште Приштина започиње рад на припреми нове дечије представе

Народно позориште Приштина започиње рад на припреми нове дечије представе

Народно позориште Приштина са седиштем у Грачаници на данас одржаној конференцији за новинаре најавило је почетак рада на припреми нове дечије представе под називом ” Принцеза Снежана и десет патуљака” по тексту Бранка Милићевића Коцкице.

Како је најављено на данашњој конференцији за новинаре, поред рада на новој дечијој представи Народно позориште започиње и припрему нове позоришне пролећне сезоне. Директор овог позоришта Предраг Радоњић најавио је да ће се наставити копродукција са Факултетом уметности што ће се показати и у новој дечијој представи, коју ће режирати истакнути глумац и редитељ Игор Дамњановић.

– Мислим да је сарадња Народног позоришта са Факултетом уметности и Народним позориштем права прилика да се укрупни прича која је значајна за ово поднебље и за наше људе на овом простору. Бранко Коцкица, кад је чуо какав живот имају дечије представе на Косову и Метохији, пожелео нам је срећан рад на представи и одрекао се ауторског хонорара – рекао је Дамњановић.

Уметнички директор овог позоришта Ненад Тодоровић нагласио је да позориште у свом раду акценат увек ставља и на представе које су намењене деци, а своје утиске изнели су и млади глумци студенти Анђела Петровић и Милош Митровић.

– Наравно да се осећам одговорним да постоји читав један сплет представа које су везане за дечији узраст и једини су начин да се данашњи клинци са Косова и Метохије упознају са театарском магијом позоришта и да одатле црпе потребу да се касније некада они тиме баве.

Посебно када су у питању деца који живе у изолованим местима на Косову и Метохији где имају једине информације које им пружају медији. Сусрети са бајком, са наративима који су уметнички су од круцијалне важности за опстанак њиховог духа у том смислу сарадња са Факултетом је била неминовна – нагласио је Тодоровић.

– Велика је част и уједно велика је одговорност радити по тексту Бранка Коцкице зато што је ова представа посвећена деци са Косова и Метохије јер они немају толико прилике да гледају дечије представе као њихови вршњаци из Београда – рекао је глумац Милош Митровић.

Директор Дома културе у Грачаници Живојин Ракочевић нагласио је да се наставља успешна сарадња са позориштем, а да се ова установа годинама труди да публици врати сцену и дешавања на њој.

– Оно што је од пресудне важности, када нас неко буде питао какав нам је живот, ми ћемо одговорити, какво нам је позориште, каква нам је уметност, сликарство или поезија, такав нам је и живот. А у том смислу мислим да нам не иде лоше. Вредносно смо живи, уметнички смо живи и само у заједници можемо дати један нови квалитет – подвукао је Ракочевић.

Премијера представе ” Принцеза Снежана и десет патуљака ” планирана је за крај фебруара, а већ наредних дана глумци овог позоришта извешће представу ” Сумљиво лице ” у Пасјану и Ранилугу.

Check Also

Канцеларија за КиМ и Република Српска организовали боравак деце са КиМ на Јахорини

Канцеларија за Косово и Метохију је у сарадњи са партнерима из Републике Српске организовала седмодневни …