Главна / Вести / Косово и Метохија / Седница Скупштине о КиМ, Вучић пред посланицима

Седница Скупштине о КиМ, Вучић пред посланицима

Посебна седница Скупштине Србије на чијем је дневном реду извештај о преговорима са Приштином од 1. септембра до 15. јануара заказана је за данас, а очекује се и присуство председника Александра Вучића.

У извештају који ће се наћи пред посланицима, истиче се да је у периоду од септембра до јануара дошло до ескалације кризе, као и системске дискриминације и насиља према Србима на КиМ, и оцењује да за такав развој догађаја искључиво одговорност сноси приштинска страна.

Истиче се и да Београд неће одустати од захтева да Заједница српских општина буде хитно формирана, као и да ће Влада Србије и убудуће бити усредсређена на непосредну заштиту безбедности српског народа у покрајини и заштиту српских националних интереса.

Вучић је изјавио у среду да би било добро да се на данашњој седници постигне што веће јединство, али да у то не верује.

“Живимо у демократском облику политичког режима и природно је да људи не буду сагласни. Није природно да се не разумемо када су кључни национални задаци пред нама и када се налазимо у времену када је најтеже вероватно за Европу и свет од Другог светског рата, за нас од деведесетих”, рекао је Вучић.

Посланици владајуће коалиције навели су да ће, судећи према изјавама опозиционих политичара, изостати неопходно јединство. Опозиција оцењује да ће седница имати смисла уколико се буде говорило о француско-немачком плану за решавање питања КиМ, а не само о извештају о преговорима са Приштином.

Извор: РТС

Check Also

Петковић: У Бриселу о конкретним корацима за спровођење договора из Охрида

Дијалог Београда и Приштине наставља се 4. априла. Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао …