Главна / Политика / Вучић у Скупштини Србије: Никад нисам преговарао о останку на власти

Вучић у Скупштини Србије: Никад нисам преговарао о останку на власти

Председник Александар Вучић изјавио је данас у Скупштини Србије, у наставку посебне седнице посвећене КиМ, да никада ни са ким није преговарао о опстанку на власти, нити да ће преговарати са било ким, јер га интересује само опстанак и напредак Србије.

“Никада нећу преговарати због опстанка на власти, мене интересује опстанак и напредак Србје”, поручио је Вучић, у наставку расправе на посебној седници о Извештају о преговорима са Приштином од 1. септембра до 15. јануара.

Председник је тако одговорио на оптужбе посланика Роберта Козме из Зелено – левог клуба да је СНС, поред све муке за Србе на КиМ, увео “страховладу” на северу КиМ и да увек са међународним представницима “испреговара за себе останак на власти”, а за грађане КиМ све већу неизвесност.

Одговарајући на оптужбе опозиције како није уцењена Србија, већ он лично, Вучић је рекао да су бесмислице да је било чиме уцењен.

“Да бисте некога уценили морате имати нешто чиме бисте га уценили. Поновићу, нити имам рачуне, нити било какво богатство у иностранству нити у земљи да бих било шта имао да изгубим”, истакао је Вучић.

Председник Србије је истакао да грађани треба да разумеју да није увек питање онога шта на неком папиру о КиМ стоји, већ и да је важно питање политичког момента и околности и живота око нас, и шта је то што можемо да урадимо у датим околностима.

Неретко као ној набијамо главу у песак, рекао је Вучић.

“Кажу преговараш већ 10 година, а да није преговора морали бисмо да признамо незвисно Косово. Је ли то ваша политика? Околности нам не иду на руку, нисам за замрзнути конфликт и не мислим да је то решење, напротив”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да раније нисмо пратили шта се дешава и како је снажила хрватска војска, па нисмо разумели како се догодила 1995. година, па како су се од 1997. наоружавали Албанци на КиМ, потцењујући све.

Председник је рекао да је скупштина у четвртак личила нажалост више на кафану него на парламент и да верује да је то било пре грешком опозиције, иако је више личило да имају злу намеру.

“Надам се да ћемо имати довољно мудрости да извучемо поуке из тога и научимо кад је време и колико да чекамо и шта је то што можемо да урадимо”, поручио је Вучић.

Председник је рекао да је јуче у парламенту морао да слуша разне бесмислице и да је у чињеничном смислу демантовао 24 лажи, колико је избројао.

То су биле директне и чињеничне лажи које сам морао да демантујем, додао је он.

Истакао је да је био поносан на санкције које су биле уведене против њега 1999. године, јер је био крив што је бранио земљу, а нападао агресора.

Срећан што сам био против оних који су извршили агресију на нашу земљу, нагласио је Вучић.

Он је упозорио да опозиција врши криминализацију нашег народа на северу КиМ и да причама о страховлади на северу КиМ ради против интереса Србије и српског народа на северу КиМ, радећи управо оно што раде и стране службе.

Вучић је рекао да опозиција није рекла ни реч против онога што ради Албин Курти и Албанци на КиМ, али да јесу против своје државе и њега лично.

“Молим да размислите шта је тема и о чему ми данас разговарамо и какав сте резултат направили својим јучерашњим наступом, а који је ужасан и још ужаснији за ваше политичке партије, и какве су ваше поруке грађанима и чему су допринели. Живите у балону лажи и илузија”, поручио је Вучић посланицима опозиције.

Запитао је да ли је решење опозиције за косовски чвор само да склоне СНС и њега са власти и да ће, како је рекао, демократским питањем, бити све решено.

Србија не жели у НАТО, чува своју војну неутралност

Вучић је истакао да Србија није у атлантским интеграцијама и да не жели у НАТО, већ љубоморно чува своју војну неутралност.

Вучић је на посебној седници Скупштине Србије на којој се расправља о КиМ, одговарајући на критике посланика Двери Ивана Костића, указао да је Србија на путу ка Европској унији, а да се не налази на путу ка атлантским интеграцијама.

“Србија се налази на европском путу, а што се атлантских интеграција тиче, Србија не жели у НАТО. Србија жели да чува љубоморно своју војну неутралност и да јача. Постоји разлика између евроинтеграција и атлантских интеграција”, нагласио је председник.

Поштујем Русију, служим само Србији

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, на посебној скупштинској седници о извештају о преговорима са Приштином од 1. септембра до 15. јануара, да он за разлику од појединих представника опозиције поштује Русију и не служи јој, као и да служи само Србији.Одговарајући на излагање Ивана Kостића из покрета Двери, који га је питао зашто је прекинуо инситуционалну сарадњу са Русијом, Вучић је подсетио да је он био једини који се на Генералној скупштини УН одржаној у септембру састао са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим.

“Шта је то што ми тачно замерате? Не знате или сте само заборавили тај сусрет. Јел мислите да треба да излажемо Србију притиску па то да радимо сваки дан? Шта смо то урадили против руских интереса, што седимо и трпимо, не мешамо им се у интересе. Сваки дан гледам приче о српским добровољцима. Јесам ли им некада замерио што вам помажу, а ја никада нисам позвао Наваљног нити иког другог”, рекао је он.

Како је рекао, оно што је суштина јесте да су геополитичке околности горе, а не боље за Србију, односно да су најлошије у последњих 10, 15 година.

“Највећа грешка Запада је јер су најавили тенкове, посебно немачке, то су страшни тенкови, али тада су они ујединили руски народ. То је највећа политичка грешка Запада јер су у једном дану ујединили Русе”, рекао је он.Према његовим речима, када водите земљу морате на реалан начин да сагледавате ствари и запитао посланика не мисли ли стварно да треба да се вратимо у 1906. или 1917. годину када је Србија изгубила две трећине мушког становништва.

“Јел то треба да нам буде циљ? Због чега бисмо издржавали било шта? Сви ми смо далеко себичнији него тада, не желимо деце као тада, ни да радимо као тада, немамо раднике који раде на путевима, сви желе велике плате и да раде у канцеларијама по два, три сата. Хајде да пробамо да сачувамо мир и децу и градимо будућност”, рекао је Вучић.

Он је позвао опозицију да реалније сагледава ситуацију и рекао да је изложен нападима и притисцима на сваком месту где се појави због неувођења санкција Русији.

“И никоме нисам тражио хвала, јер тиме нисам бранио Русију већ српску слободу на свој став. Шта ви хоћете да преговарамо или не преговарамо о КиМ. Само ми реците да урадимо све то, шта бисмо добили. Повлачење инвестиција је нешто што не бих пожелео никоме, Руси су се добро снашли, али да ли санкције имају утицаја – свакако и то велики. Тај ко вам прича другачије обмањује вас”, рекао је Вучић.

Он је казао да “моли Бог” да мир завлада што пре, као и да је приметио да је реч мир забрањена свуда.

“Само би нас мир спасио, овако ми награбусимо јер нико неће нас да трпи не само због санкција већ и зато да се Путин не позива на КиМ. Да ли би се у будућности позивао то је друга ствар. Са њим имам коректан однос али не треба да се играмо са тим и багателишемо потенцијалне претње које долазе са запада. Овде није питање љубави, већ опстанка наше држава. Да мало мање учествујемо у ријалитију и гледамо нашу земљу имали бисмо више успеха”, рекао је Вучић.

Он је поновио да су јучерашња дешавања у Скупштини била срамна и лоша за Србију, а за опозицију ужасна.

“Није то решење, сада сте у институцијама, говорите аргументовано, то је политика. Курти и Хрвати и њихови медији су се обрадовали и сви су на вашој страни”, рекао је он.

Посланик покрета Двери Иван Костић претходно је рекао да је уверен да Србија неће пристати на споразум у коме би Србија требало да призна КиМ.

“Србија није у рукама политичара већ цара Лазара. Што се тиче понашања у Скупштини, када председник скупштине не буде задојен клицом странчарења, неће бити ни оваквих инцидената јер ће човек који води скупштину дати реч сваком човеку”, рекао је он.

Он је упитао Вучића да ли постоји шанса да се промени платформа за дијалог са Приштином и оценио да су геополитичке околности много боље за Србију.

“Питајте Србе са КиМ, монахе, шта мисле који је предлог добар за Србију и да ли се слажу са предлогом Француске и Немачке и добићете идеју шта треба да урадите. Платформа и поруке са којима се иде у јавност нису реалне и зашто жури са доношењем решења. Треба да се окренемо домаћим инвестицијама. Неће бити повлачења страних инвестиција као што није ни из Русије, свега 20 одсто”, рекао је Костић.

Скупштини се обратио и Милија Милетић из посланичке групе СПП-УШДСХВ који је рекао да ће та група подржати извештај јер сматра да је најбољи за људе са КиМ.

“Извештај доказује како раде људи који воле Косово. Ми овде желимо мир и стабилност. Једна од најбитнијих ствари је да има будућност и да морамо да опстанемо на КиМ. То је апел нас који живимо у свим деловима Србије. Косово је срце Србије”, рекао је Милетић.

Стране инвестиције лек за српску привреду, и руске инвестиције добродошле

Председник је изјавио данас да су стране директне инвестиције много значајне за српску привреду и да нам се од тога исплаћују и веће плате и веће пензије додајући да, уколико има заинтересованих инвеститора из Русије, добродошли су у Србију.

Одговарајући на критике посланика Двери Ивана Костића у вези са сарадњом са Руском Федерацијом, Вучић је, на седници Скупштине на којој се расправља о КиМ, казао да је током прошле године у Србији забележен скок азијских, односно кинеских и јапанских инвестиција, нешто мање је било европских, али су и даље доминантне, а руске инвестиције су око 2,5 одсто.

“Разумљиви су и разлози”, казао је Вучић коментаришући низак ниво руских инвестиција додајући да када се држава води, мора се израчунати све.

Вучић је указао и да је трговинска размена са Немачком прошле године била 8,3 милијарде, а да ће ове године ићи преко девет, можда 10 милијарди.

“То је питање фабрика које овде раде. То је лек за српску привреду, одатле нам се исплаћују веће плате, веће пензије”, рекао је Вучић.

“Немамо проблем да сарађујемо са Руском Федерацијом, ми смо отворени за то, као што плаћамо гас, дана не каснимо, све плаћамо у валути, ни од кога не зависимо. Ако су заинтересоваи и имају инвеститоре, увек су добродошли, али нажалост сада имају других брига”, казао је председник.

Вучић каже да када је реч о односима Србије и Русије, не постоји ниједна друга европска земља од Србије која има боље односе са Руском Федерацијом.

Каже да се Србија понаша одговорно и фер.

“Али, ја да бринем све бриге и Русије и Запада, а и једни и други то траже, нисам у стању, нити хоћу. Довољно брига имамо у Србији које морамо да решавамо. Неће ту Бог помоћи ништа, ту ћемо ми мало да помогнемо, ви да нам не одмогнете”, казао је Вучић одговарајући Костићу.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

ТОГ: Васкршњи турнир у стоном тенису хуманитарног карактера

Туристичка огранизација Грачанице (ТОГ) у сарадњи са Општинским одељењем за омладину и спорт, организује други …