Главна / Вести / Косово и Метохија / У Приштини одржан протест подршке Слађану Трајковићу; Данашње и наредна два рочишта одложена за средину фебруара

У Приштини одржан протест подршке Слађану Трајковићу; Данашње и наредна два рочишта одложена за средину фебруара

Породица бившег полицајца Слађана Трајковића који је средином децембра ухапшен под оптужницом да је учествовао у ратном злочину одржала је јутрос протест испред зграде Специјалног тужилаштва у Приштини.

Супруга Слађана Трајковића, Сузана истакла је да су се данас у Приштини окупили чланови породице како би Слађану пружили подршку и упутили апел косовском правосуђу и међународним организацијама за људска права да се, због погоршаног здравстевног стања, Слађану омогући одбрана са слободе.

„Ми смо се овде данас окупили да би пружили подршку мом супругу Слађану, који је невин и овом приликом желим да апелујем на приштинске правосудне органе да се Слађану хитно омугући да се брани са слободе као грађанин Косова јер ово није једини такав случај. Здравствено стање мог супруга је веома угрожено и предлажемо да се пребаци у КБЦ Косовска Митровица, јер је његово здравствено стање алармантно због услова у којима се тренутно налази и неадекватног лечења“, казала је Сузана.

Она је истакла да је он једанаест дана био без терапије, а тек су му прошле среде омогућили лекарске прегледе, и то у Приштини.

„Апелујем на све међународне организације за људска права да нам изађу у сусрет и помогну у остварењу захтева да се мом супругу омогући хитна одбрана са слободе јер ми одавде немамо где да идемо“.

Сузана је нагласила да је њен супруг 2013.године интегрисан у косовску полицију, а да је ухапшен и оптужен оног дана када је скинуо униформу а да нико не зна због чега и зашто, јер је он приликом интегрисања прошао све провере.

Она је, такође, напоменула да нико од сведока не сме да сведочи, ни Срби ни Албанци, јер се плаше.

Слађанов адвокат Дејан Васић је истакао да су одбрану овог јутра дочекале непријатне вести и да су наредна три рочишта  одложена.

„Из тужилаштва смо добили непријатне вести да су три наредна рочишта која су требала да буду одржана данас, осмог и деветог фебруара, одложена и да су прве истражне радње одложене за 16.02.2023. Нама до сада није било дозвољено да учествујемо у тим истражним радњама и на тај начин осумњиченом су ускраћена елемантарна права на одбрану која га следује по закону“, казао је Васић.

Он је истакао да су се у петак обратили суду са захтевом да се његова даља одбрана одвија из кућног притвора за шта постоје услови и то не би била мера која би била изузетак већ правило за осумњичене који своје пребивалиште имају на територији Косова и који ту живе са својим породицама.

Слађан Трајковић је ухапшен 15. децембра у Бошњачкој махали у Северној Митровици. Он се терети за наводни ратни злочин против цивилног становништва. Основни суд у Приштини продужио му је средином јануара меру притвора на још два месеца.

Check Also

Петковић: У Бриселу о конкретним корацима за спровођење договора из Охрида

Дијалог Београда и Приштине наставља се 4. априла. Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао …