Главна / Вести / Косово и Метохија / Захтев Косова за чланство у Интерполу скинут са дневног реда

Захтев Косова за чланство у Интерполу скинут са дневног реда

Питање захтева Косова за чланство у Интерполу скинуто је са дневног реда извршног комитета те организације, пишу Новости.

Према сазнањима ,,Новости”, њихов захтев је био у првом нацрту дневног реда, али га у коначном нема.

Тако је дипломатском акцијом Србије још једном спречен покушај Косова да постане део кровне полицијске организације на свету. Србија је, како се истиче,  уз помоћ Русије, Шпаније, Кипра, Кине, Бјелорусије и многих афричких земаља, успела да одбрани своје аргументе.

Привремене институције у Приштини до сада су четири пута подносиле захтев за чланство у Интерполу 2010, 2015, 2017. и 2018. године, а 2019. године пријава је подниета, па повучена непосредно пред почетак Генералне скупштине Интерпола у Сантјагу.

Пријаву нису поднели ни 2021.,  а прошле године премијер привремених институција на КиМ Аљбин Курти је одустао од слања захтева, јер му је из дипломатских кругова сугерисано да не може да обезбеди потребну већину за пријем и да ће доживети дебакл на Генералној скупштини која је у октобру одржана у Њу Делхију.

О пријему се на Генералној скупштини гласало само једном 2018. године.

Извор: Новости

Check Also

Канцеларија за КиМ: Привођење групе Срба је застрашивање које за циљ има да се додатним притиском они натерају да напусте своја огњишта

У селу Босце у Kосовској Kаменици јуче је ухапшен Србин Мирко М., заједно са joш …