Главна / Православље / Сутра трибина „Значај поста у хришћанском животу“

Сутра трибина „Значај поста у хришћанском животу“

Епархија рашко–призренска и Дом културе „Грачаница“, поводом васкршњег поста, организују духовну трибину „Значај поста у хришћанском животу“.  Трибина, на којој ће говорити архимандрит Сава Јањић игуман Манастира Високи Дечани, биће одржана сутра од 19 часова у грачаничком Дому културе.
Велики пост је, како каже велики теолог отац Александар Шмеман „Пре свега духовно путовање, а крајњи циљ му је Васкрс, празник над празницима. То је припрема за испуњење Пасхе, као истинитог откривења Христовог“. Зато придев Велики није због дужине, већ због његовог смисла и циља.
Пост је даровање оног што је од суштинског значаја. „Животом који од нас скрива вечни, славни и Божански смисао живота, животом који одузима од нас оно чему треба да тежимо, и што исправља наш живот и испуњава га радошћу“. Суштински значај Великог поста јесте благодарење, прихватање предивнога живота дарованом нам од Бога, који је како каже Свети апостол Павле „створен ни из чега“, створен искључиво љубављу Божијом, јер нема другог разлога за наше постојање. Бог, који нас је заволео и пре него што смо створени „увео нас је у Своју чудесну светлост“.
Организатори најављују да ће духовне трибине биће организоване сваког уторка у току трајања васкршњег поста.

Check Also

Данас је Свети Василије Острошки – исцелитељ најтежих болести и мука

Данашњи дан посвећен је чудотворцу Српске православне цркве – Светом Василију Острошком. Његове мошти чувају …