Главна / Вести / Косово и Метохија / Министру Вулину забрањен долазак у Митровицу

Министру Вулину забрањен долазак у Митровицу

Ministar Aleksandar VulinМинистар без портфеља Владе Републике Србије, задужен за Косово и Метохију још једном не може на Космет. Овога пута у Косовску Митровицу, где је требало да борави у недељу и понедељак.

У писму које је потписао шеф Канцеларије ЕУ на Космету Самуел Жбогар, за недељу, 23. фебруара постоји образложење, истина потпуно неразумљиво и неаргументавно, због чега министар Вулин не може у Косовску Митровицу, а то су поновљени избори за градоначелника у овом граду. Међутим, за понедељак 24. фебруара нема баш никвог објашњења. Тог дана је требало да министар Александар Вулин отвори нови Спортски центар у Косовској Митровици и то су приштинске власти забраниле.

Јасно је да ваљаног објашњења нема ни за једно ни за друго. Ради се о искључиво о самовољи Приштине, која на овај начин, крши једно од основних људских права, право на слободу кретања. Сутра министар Вулин неће моћи да оде у Косовску Митровицу, данас, на Задушнице 120 Ђаковчана не може да обиђе гробове својих мртвих у Ђаковици, јер им се не гарантује безбедност, пре само недељу дана министру Вулину је онемогућен одлазак у општину Штрпце.

Позивамо међународну заједницу да у складу са мандатом који има обезбеди слободно и безбедно кретање Србима на Косову и Метохији, а српским званичницима да буду са својим народом у Покрајини, увек када се за то укаже потреба и прилика.

Још једном тражимо да Приштина поштује договоре из Брисела и европске вредности на које се стално позива, очито без покрића, наводи се у саопштењу достављеном нашој редакцији.

 

Check Also

Високи Дечани: Улога Кфора у заштити манастира је кључна

Представници Европа Ностра, пан-европске федерације за културно наслеђе, са седиштима у Хагу и Бриселу посетили …