Главна / Вести / Косово и Метохија / Вулин: Важно да Срби изађу на изборе

Вулин: Важно да Срби изађу на изборе

aleksandar_vulin_11Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да је изузетно важно да Срби изађу на изборе за градоначелника Северне Косовске Митровице.

Вулин је истакао да постоје информације да албанске политичке партије хоће да искористе ситуацију, да изведу бираче и да добију градоначелника Митровице.

“Нигде у бриселском споразуму не пише да градоначелник Митровице мора да буде ове или оне националности. Дух бриселског споразума говори да би требало да буде у складу са етничком структуром, али ако Срби неће да изаберу свог градоначеника, нико их на то неће моћи натерати и онда ће градоначелник бити Албанац”, каже Вулин.

Истиче да је суштина да тамо где су Срби у већини имају свог градоначелника и да “нико не може да нас спречи да имамо већину уколико то сами не желимо”.

Говорећи о очекивањима од новог градоначелника, Вулин је истакао да од њега очекује прво да заустави дивљу градњу у Брђанима и да онемогући даљу промену етничке структуре града.

Када је реч о забрани одласка на Космет, Вулин је истакао да то нема везе са изборима већ да Приштина има искрени страх од присуства државе Србије и њених представника на Космету.

“Био сам тамо када су били избори и то никоме није сметало. У понедељак када ми је такође забрањен улазак, неће бити избори и никоме заправо није јасно шта се тачно дешава”, рекао је Вулин

Вулин је истакао да спровођење бриселског споразума онако како је договорено не значи да је то у корист Приштине.

Страшније од тога, како је навео је то што и после 14 година није омогућено људима да посете своје горобове.

“Страшно је то што је 90 одсто гробова порушено, страшно је то што се Ђаковчанима прети и такозвана градоначелница тог града каже како сад Срби могу да се врате само ако нису у криминалу. Ко је она да одлучује о томе ко може да се врати и како да она одлучи ко је у криминалу”, навео је министар.

Упитао је и шта је са улогом међународне заједнице у таквим ситуацијама и истакао да је то већи проблем од забрана одласка на Космет, јер је на то навикао.

 

Check Also

Обележено 19 година од убиства деце у Гораждевцу-Живимо као јагањци међу вуковима поручује отац убијеног Панте Дакића

У цркви Рођења Пресвете Богородице у Гораждевцу, парастос убијеним српским дечацима Ивану Јововићу и Панти …