Главна / Друштво / Грачаница испратила игуманију Теодору на вечни починак

Грачаница испратила игуманију Теодору на вечни починак

Литургију и опело је служио епископ рашко-призренски Теодосије уз саслужење игумани манастира,свестенства и сестринства Епархије рашко-призренске.

Након опела, епископ рашко-призренски Теодосије беседио је о мати Теодори, одсетио је да је у манастир отишла са 12 година а да је замонашена у Грачаници 1955. године.

“Од малена је показивала наклоност ка духовном животу, те у својој дванаестој години, уз очев благослов, одлази од куће у манастир Мрзеница где је са љубављу и наклоношћу примају старије руске монахиње. У манастиру Мрзеница остаје кратко време где, иако још увек дете, пролази кроз разна послушања. Недуго затим прелази у манастир Руденица где се као искушеница налази и њена сестра од тетке.Године 1955. уз благослов Патријарха Германа, тадашњег Епископа жичког и администратора рашко-призренског, заједно са сестром и игуманијом Татјаном, прелази у манастир Грачаница.Након четири године искушеништва у манастиру Грачаница бива монашена у чин расе уочи манастирске храмовне славе Велике Госпојине од стране патријарха Павла, тадашњег Епископа рашко-призренског, где добија име Теодора, а њења сестра од тетке добија име Тавита (данашња игуманија манастира Светог Николе Својново). Монахиња Теодора је успешно похађала монашку школу коју је водио њихов духовник, тадашњи Епископ Павле, у којој се изучавао Стари и Нови Завет, као и историја цркве, катихизис, читање и превођење црквенословенског, живот светих отаца.У манастиру Грачаница, монахиња Теодора пролази кроз сва манастирска послушања: кухиња, башта, дочек и упознавање гостију са историјом цркве, брига о старим монахињама, штрикање џемпера, израда и продаја сувенира. Њеном иницијативом је унапређена манастирска економија: подиже се виноград, обрађује се манастирско имање, развија се пчеларство… По упокојењу игуманије Татјане, обавља у манастиру и дужност намеснице. У чин мале схиме монаши се 1994. године, а у чин велике схиме бива монашена јануара 2018. године. Својим животом и пожртвованошћу мати Теодора стиче љубав свих мештана Грачанице и шире”.

Мати Теодора је у манастиру Грачаница провеле више од 70 година и кроз њен монашки живот свима је помагала.
“Била је цењена и сви су  волели и ценили као особу, која је била увек свима све, како би божанска љубав кроз њу могла да дође до свакога”.

Kовчег са телом мати Теодоре испраћен је уз присуство великог броја верника и свештенства до монашког гробља у порти манастира Грачаница где је и сахрањена.

Check Also

Петковић: Када ће бити ухапшен специјалац који је пуцао у Гаљака

Директор канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да лекари, рудари и васпитачи мирно …