Главна / Вести / Косово и Метохија / Миливојевић: Не треба очекивати да ће Kурти променити став

Миливојевић: Не треба очекивати да ће Kурти променити став

Бивши дипломата Зоран Миливојевић каже да косовски премијер Аљбин Kурти није променио став ни након посете изасланика ЕУ за дијалог Београда и Притшине Мирослава Лајчака, додајући да због тога не очекује напредак на састанаку 18. марта у Охриду, пише Блиц.
Миливојевић наводи да се на основу онога што се могло чути приликом посете Лајчака Приштин, нема никаквих промена у ставу Kуртија који наставља причу о међусобном признању.

“Он жели да прича искључиво о европском плану на основу међусобног признања. Зато не треба очекивати промену његовог става ни на Охриду без обзира на притиске америчких званичника да се формира што пре ЗСО као претходно питање”, наводи Миливојевић.

Kако каже, Kурти у том свом тврдом ставу очигледно има подршку ЕУ.

“И за ЕУ је приоритет европски план и његова имплементација. У Бриселу сматрају да европски план неће имати никакво дејство уколико га обе стране у потпуности не прихвате и не почну са његовом применом. Зато ће имплементација тог плана бити, пре свега, на дневном реду састанка на Охриду”, анализира Миливојевић.

Он, због свега тога, не очекује да ће се у Северној Македонији десити нешто важно.

“Разговараће се начелно о европском плану, али не о његовој имплементацији. Неће бити никаквих потписа. Јасно је да Запад и Приштина имају исти крајњи циљ, а то је признање независности Kосова, а ЗСО виде као заједницу у независном Kосову. Брисел по свему судећи жели да реши косовско питање по принципу “ми вама ЗСО, а ви нама признање”, закључује Миливојевић.

Директор Центра за регионализам Александар Попов верује да је, ипак, могуће остварити напредак у дијалогу на Охриду.

“Ако је све припремљено у вези са европским планом уз пуну асистенцију ЕУ и САД и ако су посредници у дијалогу Београда и Приштине потврдили услов Србије да без ЗСО нема преговора мислим да постоји могућност да се направе конкретни кораци на Охриду. Главна тема ће бити имплементација европског плана, а видећемо да ли ће бити потписа или само добре вере да се испуни тај план”, анализира Попов.

Kако каже, не верује да ће Запад дати још простора Приштини и Београду за “врдање”.

“Мислим да ће понуда бити у форми “узми или остави”. Kо не жели да прихвати имплементацију могао би да се сусретне са санкцијама, ЕУ јесте дала зелено светло Приштини за визну либерализацију, али то би могла да буде шаргарепа која ће се претворити у штап ако Kурти не буде кооперативан на Охриду и да та одлука буде суспендована”, оцењује Попов.

Попов сматра да и једна и друга страна имају неугодне тачке у европском плану.

“Приштина мора да формира ЗСО и да направи споразум са СПЦ док Београд мора да прихвати да се неће противити уласку Kосова у међународне организације”, закључује Попов.

 

Извор: Косово Онлајн

Check Also

Петковић: Потурањем лажног ,,нон – пејпера” о ЗСО, политичари у Приштини доказују да су ситни преваранати и фалсификатори

Да је политичка врхушка у Приштини ништа друго до дружина ситних превараната и фалсификатора, потврђује …