Главна / Вести / Косово и Метохија / Сава Јањић: Покајање означава промену ума, срца, начина живота

Сава Јањић: Покајање означава промену ума, срца, начина живота

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић на духовној трибини у Грачаници, рекао да је покајање означава промену ума, срца , начина живота приоритета у животу. Напомиње да је веома важно да схватимо због чега извесне ствари у нашем животу треба да променимо.
„Покајање је процес једног унутрашњег преображаја који почиње уз само крштење као основу нашег хришћанског живота. Стално живимо у неким погрешним изборима зато што смо изгубили заједницу са Богом јер нисмо одржали првобитну заповест Божију и она се преноси на известан начин кроз људску природу до свакога од нас“.
Бог никога не кажњава, напомиње игуман Сава.
„Ми сами себе кажњавамо и примамо последице те казне. Наравно ми ћемо рећи ако нешто погрешно радимо, нешто нам се лоше деси ми ћемо рећи Бог нас је казнио, то је наш субјективни доживљај свега тога. Kао што на пример гледамо сунце и кажемо ево сунце је зашло, није сунце зашло него се земља окреће, сунце је остало на истом месту“.
Отац Сава истакао је да је вера поверење, а не интелектуална свест да Бог постоји.
„Наш народ у данашњим околностима је преживаљавао и остајао и опстајао, посебно на Kосову и Метохију, само док је живео када црква, док се себе доживаљавао као црква, а не док је живео као неко племе. Само када живимо као црква повезани и као удови једни другима повезани жртвено и љубављу, остајемо и опстајемо без обзира на све историјске околности“.
На трибини „Покајање као промена ума и начина живота“ присуствовао је и владика рашко-призренски Теодосије. Духовне трибине у Дому културе „Грачаница“ уз благослов Епархија ражко-призренске одржавају се сваког уторка током трајања васкршњег поста.

Check Also

Канцеларија за КиМ: Привођење групе Срба је застрашивање које за циљ има да се додатним притиском они натерају да напусте своја огњишта

У селу Босце у Kосовској Kаменици јуче је ухапшен Србин Мирко М., заједно са joш …