Главна / Вести / Косово и Метохија / Симић: Дијалог је једини начин за решавање отворених питања између Београда и Приштине

Симић: Дијалог је једини начин за решавање отворених питања између Београда и Приштине

Потпредседник Српске листе Игор Симић изјавио је да је дијалог једини начин за решавање отворених питања између Београда и Приштине. “У том смислу видимо значај и преговора у Охриду”, каже Симић.

Симић је у интервјуу за Политику рекао да је дијалог једини начин за решавање отворених питања између Београда и Приштине и да преговори у Охриду дају прилику међународној заједници, а пре свега Европској унији да коначно натера Приштину да формира Заједницу српских општина.

“У том смислу видимо значај и преговора у Охриду. Наравно, више је него јасно да је преговарачки процес тежак, са једне стране јер је простор председнику Вучићу сужен због свега што се десило од 1999., преко 2004., али и 2008. и 2011. Али Срби са Косова и Метохије имају пуно поверење да ће председник Вучић као врсни преговарач и велики државник успети да извуче најбоље из преговора. Преговори у Охриду конкретно дају прилику међународној заједници, а пре свега Европској унији да коначно натера Приштину да формира Заједницу српских општина коју чекамо десет година, али не какву би је хтео Курти већ онакву каква је договорена 2013. и 2015. године, чиме би бар делимично повратили кредибилитет који је код српског народа озбиљно нарушен због изневерених обећања, неспроведених договора и немог посматрања Европске уније на свакодневно институционално насиље којем су изложени наши сународници”, рекао је Симић.

Оцењује да се политика Аљбина Куртија од времена када је био у опозицији до данашњег дана није променила ни за милиметар.

“Нити ја лично, нити странка којој припадам, нити иједан Србин нема ни мало поверења у Аљбина Куртија ће урадити било шта што иде у корист српског народа. Његова политика од времена када је био у опозицији до данашњег дана се није променила ни за милиметар. Он чини све што може да учини живот српском народу тежим. Опасност је још већа што за разлику од периода када је био у опозицији он је сада на челу косовских институција које он и његови посилни користе за малтретирање Срба и стицање некаквих поена на популистичкој политици коју заступа. Зато је ово питање пре свега намењено онима који су били гарант споразума, а то је ЕУ. Када ће коначно бити формирана ЗСО коју сте гарантовали потписима у Бриселу 2013. и 2015. године? Морам да истакнем да ЗСО није хир, већ важан механизам за заштиту колективних права Срба, за остваривање суштинских, животних потреба нашег народа на КиМ, посебно наших сународника на југу”, наводи Симић.

На питање да ли ће се Срби ускоро вратити у косовске институције, или тек по формирању ЗСО, каже да без испуњења услова нико од политичких представника, судија, тужилаца, полицајаца, административног особља не размишља о повратку.

“На заједничком састанку новембра 2022. године представници Српске листе са представницима српског народа из свих косовских институција са севера Косова и Метохије су јасно рекли да ћемо се вратити када се формира Заједница српских општина и када се са севера повуку сви специјалци које је Приштина послала као казнену експедицију на север, без икаквог законског основа и уз кршење Бриселског споразума па чак и њихових правних аката. Без испуњења ових услова нико од политичких представника, судија, тужилаца, полицајаца, административног особља не размишља о повратку. Десет година смо били стрпљиви и настојали да се кроз институције боримо за права нашег народа, али када су те институције почеле најдиректнији обрачун са нама и нашим народом оставке су биле природна реакција”, каже Симић.

Додаје да су оставке лична одлука сваког појединачно донета без икаквих притисака, “али у потпуној сагласности са вољом нашег народа који нас је подржавао и подржава у борби за њихова права свих ових година”.

Подсећа да су сви инциденти у претходним месецима били последица злоупотребе овлашћења од стране Куртијевих специјалаца, као и етнички мотивисани напади који никада нису расветљени.

“У Српској листи увек смо истицали јасан став да нам је најпотребнији мир, као и слобода за наше грађане. Правна и физичка сигурност, а не да могу да хапсе кога хоће, за шта хоће, па чак и суде, а не представе ниједан доказ за своје оптужбе. У том смислу подсећам да су сви инциденти које смо имали у претходним месецима били последица злоупотребе овлашћења од стране Куртијевих специјалаца, као и етнички мотивисани напади који никада нису расветљени. У свим тим сличајевима, од рањавања Стефана и Милоша у Штрпцу, Миљана Делевића на Бистричком мосту, преко пребијања младића у Лепосавићу, по правили су жртве Срби. Дакле, тешко је предвидети развој догађаја али је чињеница да безбедносне прилике  највише зависе од поруке коју међународни представници шаљу режиму Аљбина Куртија. Њихова је одговорност да се Куртију јасно каже да је насиље неприхватљиво, да се неће толерисати и да ће његов режим сносити последице у случају да се настави са прогоном српског народа. Јер у његову свест и одговорност не верујемо”, наводи Симић.

Наглашава да су се инциденти дешавали увек када су се дешавали или најављивали неки преговори, састанци, доласци високих представника на Косово и Метохију.

“Просто је то матрица којом се ствара нека “нова реалност” у којој се насиље користи као средство за решавање политичких питања. Ипак, ствари су за разлику од 2004. године неупоредиво другачије, не толико у Приштини већ у Београду. На челу Србије је данас Александар Вучић, државник и човек од речи који је више пута јавно рекао да неће дозволити прогон и протеривање српског народа. То је наша највећа заштита и гаранција нашег опстанка. Нема сумње да неки тамни кругови у Приштини сањају о коначном решавању проблема Срба, то јест како да протерају преостале Србе. Делује као да у ситуацији када међународни представници и укажу на проблеме нашег народа неки у Приштини то не схватају као позив да промене своје понашање, већ на начин да ако нема Срба нема ни проблема”.

Наводи да примарну одговорност за мир и сигурност свих грађана сносе Кфор и Еулекс чији је мандат да обезбеде и очувају мир на Косову и Метохији.

“Нажалост наша искуства из прошлости, пре свега када говоримо о погрому 2004. године су још увек свежа и то ће као и сећање на  злочине на реци Бистрици, у Старом Грацку, Ливадицама, остати мрља на образу међународне заједнице. Ипак понављам, наша највећа заштита и гаранција нашег опстанка је реч председника Александра Вучића да неће дозволити прогон српског народа, што чини разлику у односу ма 2004. годину када је тадашње руководство а сада лидери опозиције, немо гледали како гори све српско на Косову и Метохији”, закључио је Симић.

Извор: Политика, Косово онлајн

Check Also

Ноћ на северу КиМ протекла мирно, 12. дан протеста

На северу Косову и Метохији ноћ је протекла мирно, а испред општинских зграда у Зубином …