Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Kурти покушава да побегне од обавезе формирања ЗСО скривајући се иза термина које не разуме

Петковић: Kурти покушава да побегне од обавезе формирања ЗСО скривајући се иза термина које не разуме

Узалуд Аљбин Kурти покушава да побегне од обавезе формирања Заједнице српских општина скривајући се иза неких термина које ни сам не разуме, јер преузете обавезе Приштине и раније постигнути споразуми морају да се спроведу и ту дилеме нема.

Може Kурти да за своју унутрашњу политичку употребу говори шта му је воља и покушава да смири узаврелу политичку атмосферу и нападе у Приштини, али обавеза фомирања ЗСО је јасно дефинисана у 4 споразума из 2013. и 2015. године који су за Kуртија обавезујући сваким словом како су написани – наводи се у саопштењу директора Канцеларије за Косово и Метохију др Петра Петковића.

Зато нема потребе да се Османи и Kурти упињу и да измишљају нове појмове и неодржива тумачења, када добро знају шта је потписано пре 10 година у Бриселу и на шта се Kурти обавезао у Охриду. То је потврдио и посредник у дијалогу Мирослав Лајчак који је недвосмислено истакао да споразуми о ЗСО из 2013. и 2015. године морају да буду спроведени.

Не могу се поново преговарати, нити преправљати већ потписани споразуми који су постигнути пре 10 година, ма колико Kурти мислио да би језичким играма могао да себи купи додатно време у избегавању обавеза.

Kурти и Османи су последњи који треба да одређују ниво права Срба на Kосову и Метохији, с обзиром на то да су њихова непочинства и кршења основних људских и демократских права нашег народа у покрајини свима добро позната – наводи Петковић.

Check Also

Канцеларија за КиМ: Привођење групе Срба је застрашивање које за циљ има да се додатним притиском они натерају да напусте своја огњишта

У селу Босце у Kосовској Kаменици јуче је ухапшен Србин Мирко М., заједно са joш …