Главна / Култура / Маја Тодић: Очекују нас бројне изложбе у Галерији Дома културе у Грачаници

Маја Тодић: Очекују нас бројне изложбе у Галерији Дома културе у Грачаници

Гост Поподнева Радио Грачанице била је академска сликарка и ликовна уредница Дома културе у Грачаници, Маја Тодић. Она је, за наш програм истакла да је изложба „Јесен у Призрену“ отворена до средине априла у Дому културе у Грачаници, а потом следи изложба „Мирослављево јеванђеље“.

„Тренутно је актелна изложба радова са ликовне колоније „Јесен у Призрену“, која се одржава већ седам година у манастиру Светих Архангела, а која је постала део наше традиције и елитне културе. Ова колонија и изложба су веома битне као и симболика отварања изложбе на дан нашег великог страдања 17. марта, али исто тако представљају и симболику обнављања након свих тих страдања“, истакла је Тодићева, која је нагласила да се уметницима теме саме намећу, јер су то углавном уметници који први пут бораве на простору наше покрајине и у раду се једноставно препусте емоцијама.

Средином априла очекује нас и изложба „Мирослављево јеванђеље“, а потом и изложба о нашем истакнутом уметнику и бившем декану Факултета уметности из Приштине, Зорану Фуруновићу, која ће носити назим по његовој слици „Пут у Грачаницу“, казала је Тодићева. Она је истакла да се нада да ће ове године успети да оставре планове и организују изложбе Уроша Предића и Петра Лубарде.

У току је и ликовни конкурс „Најлепше васкршње јаје“, а предстоји нам и „Видовданска ликовна колонија“, манифестација која је попримила и међународни карактер, јер поред наших окупља и уметнике из иностранства.

„Ликовним конкурсом уочи нашег великог празника желимо да подстакнемо децу да цртају и баве се уметношћу. На васкршњи понедељак организоваћемо изложбу дечијих радова на платоу испред Дома кулутре, а најбољи ће бити награђени. Што се тиче наше најзначајније манифестације „Видовдан 2023“, у оквиру које организујемо и Видовданску ликовну колонију, припреме су већ у току, а манифестација полако поприма међународни карактер. Најавила бих да ћемо ове године имати уметнике из Словачке, Немачке и Румуније“, казала је Тодићева.

Маја Тодић, академска сликарка из Грачанице, крајем новембра имала је самосталну изложбу у свом родном месту, којом ће се ускоро представити и у неколико градова широм наше земље.

Check Also

Млади виртуози музичке школе у Лапљем Селу

Ученици Основне музичке школе „Стеван Мокрањац“ у Лапљем Селу захваљујући својим талентима, раду и труду …