Главна / Вести / Косово и Метохија / Подршка мањинским заједницама – заједнички циљ општине Грачаница и УНМИК-а кроз нови пројекат

Подршка мањинским заједницама – заједнички циљ општине Грачаница и УНМИК-а кроз нови пројекат

Општина Грачаница започела је уз подршку УНМИК-а реализацију пројекта намењеном мањинским заједницама. Реч је о унапређењу друштвеног живота у Кишници, опремање ИТ опремом Ромске образовно- едукативне центре у Грачаници и Преоцу као и уклањање дивљих депонија.

Општина Грачаница део је пројекта чија је реализација почела доделом пројектора и озвучења Дому културе у Кишници као и опремањем тамошњег парка новим клупама као и доделом ИТ опреме Ромском центру у Грачаници. ИТ,  спортском опремом и намештајем снабдевен је и Ромски едукативни центар у Преоцу.

Уклањање дивљих депонија саставни је део овог пројекта и са реализацијом се уз подршку општинског одељења Јавних служби и Јавно комуналног предузећа „Екологија“ кренуло чишћењем депоније у Угљару. У наредном периоду према пројекту  дивље депоније ће бити уклоњене и на потезу између Сушице и Шашковца, у близини Кишнице као и дивља депонија недалеко од Ромске махале у Грачаници.

Председница општине Грачаница проф. др Љиљана Шубарић Шубарић казала је да ће се подршка мањинским заједницама наставити и убудуће.

„ Општина Грачаница партнер је у овом пројекту и ово је само наставак бриге коју наша општина показује према свим заједницама које живе на територији општине Грачаница. Заједнички суживот нам је свима потребан као што нам је врло важно да се рањиве групе друштва попут Ромске заједнце образују и едукују. Такође улажемо огромне напоре у очување животне средине и уклањање дивљих депонија је веома важан сегмен који ће користити целокупном нашем становништву на територији општине Грачаница“, казала је председница Шубарић.

Вредност пројекта је око 20 хиљада евра а имплементатор пројекта је Невладина организација „Advancing Together“ чији су се представници захвалили општини Грчаница на доброј сарадњи наводећи да је то пример добре праксе управљања јер се дијалогом међу заједницама постижу видљиви разултати на корист целокупног становништва.

Координатори Ромских центара у Грачаници Демир Османи и Адмир Мехмети и Кишници Скендер Тачи захвалили су се општини Грачаница и донаторима на помоћи наводећи да је вредност опреме немерљива у односу на њен значај који ће имати за децу из ромске заједнице. У име становника у Кишници председници општине Грачаница захвалио се Ружди Краснићи члан Локаног савета.

Осим председнице општине Грачаница  која је посетила Кишницу као и Ромски центар у Грачаници почетак релаизације пројекта обишли су и директорица општинског одељења образовања Бранкица Нићић, заменик председнице општине за заједнице Љеутрим Ајети и Саша Данић саветник председнице општине за заједнице који је и координатор реализације започетог пројекта у име општине Грачаница док су заједно са представницима УНМИК-а почетак уклањања дивљих депонија обишли директор општинског одељења Јавних служби Владица Трајковић и директор ЈКП Екологија Дејан Димитријевић.

Извор: Општина Грачаница

Check Also

Петковић: Потурањем лажног ,,нон – пејпера” о ЗСО, политичари у Приштини доказују да су ситни преваранати и фалсификатори

Да је политичка врхушка у Приштини ништа друго до дружина ситних превараната и фалсификатора, потврђује …