Главна / Култура / Синоћ у Грачаници Раде Булајић представио своју књигу „Свети Краљ Милутин и манастир Грачаница“

Синоћ у Грачаници Раде Булајић представио своју књигу „Свети Краљ Милутин и манастир Грачаница“

Филозоф и богослов из Републике Српске Раде Булајић представио је синоћ грачаничкој читалачкој публици своју другу књигу „Свети Краљ Милутин и манастир Грачаница“.  Књига представља Булајићев мастер рад, а у одабиру теме, аутор се, како каже, руководио жељом да обради средњевековно раздобље српске историје са њеним најважнијим владаром, који је био и непревазиђени задужбинар.

„Свети Краљ Милутин на првом месту је Христов, а на другом месту је да је он српски и српског рода из светородне лозе Немањића. Његове задужбине, а првенствено манастир Грачаница су сведочанство нашег трајања на једном простору“, исткао је на промоцији аутор Раде Булајић.

Манастир Успења пресвете Богородице у Грачаници заузима посебно место у задужбинарству Краља Милутина, али су то и многе друге цркве јединствене по архитектонском решењу, живопису и композицији.

„Када се српска држава шири до Прилепа и Охрида она у свој круг територије усваја многе византијске цркве које су до тада биле непознате српској црквеној и уопште архитектури тог 14.века“, истакао је Никола Спајић, асистент на богословксом факултету.

На промоцији књиге „Свети Краљ Милутин и манастир Грачаница“ представљена су и најновија издања православног богословског факултета универзитета у Српском Сарајеву.

Check Also

Млади виртуози музичке школе у Лапљем Селу

Ученици Основне музичке школе „Стеван Мокрањац“ у Лапљем Селу захваљујући својим талентима, раду и труду …