Главна / Друштво / Маја Фићовић: Локални медији од суштинске важности за објективно информисање Срба на Косову и Метохији

Маја Фићовић: Локални медији од суштинске важности за објективно информисање Срба на Косову и Метохији

Конференција за медије југоисточне Европе “На раскршћу – чување медијских слобода ради заштите демократије”, коју је мисија ОЕБС организовала у Скопљу од 15. до 17. маја, окупила је учеснике у седам дебата, као и на радионицама, филмским пројекцијама, стављајући у први план вештачку интелигенцију и слободу изражавања.

Чланица Извршног одбора Друштва новинара Косова и Метохије (УНС-ДНКиМ) Маја Фићовић у оквиру панела „Јачање одрживости медија југоисточне Европе“  говорила је о изазовима у раду медија који емитују програм на српском језику на Косову и Метохији.

Истакла је проблем финансијске одрживости, незаинтересованости младих људи за рад у редакцијама и на терену, као и то колико је развој технологије умножио посао новинарима данас. Додала је да највећи притисак трпе редакције са малим бројем људи, у које спадају скоро сви медији који извештавају на српском.

Фићовић је нагласила да је значај локалних медија од суштинске важности за објективно информисање Срба на Косову и Метохији и да је потребно наћи успешне моделе за њихову одрживост, како би без обзира на све проблеме успели да опстану и сачували непристрасност у извештавању.

Навела је и да је један од модела опстанка умрежавање локалних медија, јер размена информација доприноси бољој информисаности грађана, али и донсои више могућности да код донатора буду препознати за финансирање медијских пројеката.

На конференцији је учествовало више од 150 учесника, међу којима су били новинари, медијски стручњаци и правници.

Извор: Радио Митровица север

Check Also

Четири златне медаље за квалитет меда пчеларима из Грачанице на Новосадском Сајму

Пчелари  из Грачанице вратили су се са Новосадског пољоприведног сајма са четири златне медаље у категорији …