Главна / Православље / Данас је Јован Богослов

Данас је Јован Богослов

Српска православна црква и верници сећају се данас Светог Јована Богослова. Апостол и јеванђелиста Јован био је један од првих ученика Исуса Христа.

Свети Јован Богослов рођен је у побожној рибарској породици на Галилејском језеру. Заједно са братом Јаковом, кренуо је за Христом.

Припремила Нада Руменић Петрић
Za njega se kaže da je bio omiljen Isusov učenik. Jedini je on, sa Svetom Bogomajkom ostao pod Krstom raspetog Gospoda, obećavši da će čuvati Presvetu Bogorodicu i služiti je do kraja njenog ovozemaljskog života. Kasnije je otišao u Efes, gde je mnoge preobratio u hrišćanstvo.

Иако понижаван и мучен, а затим и прогнан на острво Патмос, написао је чувено Јеванђеље и Откровење. По доласку на престо цара Нерве, ослобођен је и враћен у Ефес, где је наставио своју мисију.

Поживео је више од 100 година.

Како учи хришћанство, када је осетио да му се ближи судњи час, рекао је ученицима да му ископају раку у облику крста, а потом је жив сишао у свој гроб. Када су његови пријатељи то чули, отворили су гроб, али нису нашли тело светитеља.

Јована Богослова Црква прославља два пута у години, 9. октобра по новом календару, на дан његовог упокојења, и на данашњи дан када се из његовог гроба шири чудесни, а верује се и лековити прах, који верници узимају за исцељивање мука и разних болести.

Извор: РТС; Фото: Википедија

Check Also

СПЦ обележава Побусани понедељак – “Васкрс за мртве”

Српска православна црква обележава Побусани понедељак, односно “Васкрс за мртве”, дан када се уређују гробови …