Главна / Вести / Косово и Метохија / Обележена храмовна слава у цркви Светог Николе у Приштини

Обележена храмовна слава у цркви Светог Николе у Приштини

Стотинак верника присуствовало је данас свечаној литургији у цркви Светог Николе у Приштини, коју је служио  игуман манастира Свети Архангели отац Михајло, уз саслужење свештеника Епархије рашко-призренске.

„Ево дана који нам даде Господ да се окупимо у овом храму који је био уништен али је обновљен, као што се обнављамо и ми људи када год паднемо у грех и искушење, онда уз помоћ Божију Господ нам да снаге да се обновимо. Тако је и овај храм био уништен и спаљен и мислило се да никада неће бити живота у њему, али сведоци смо да га има и да колико  год је  мали број људи који живи у овом грду, нас православних Срба ипак је довољно да буде српски град и српско место и да ово буде место где се наша браћа и сестре окупљају да славе господа, да се служи литургија и да једноставно имамо живот хришћански који нам је Господ дао”, рекао је у беседи отац Михајло.

Поред верника из околних српских средина на централном Ким у своју светињу у Приштини данас су дошли малобројни Срби који још увек живе у Приштини, али и они расељени широм Србије. За њих је, како истичу, сваки долазак у своју град и своју светињу препун емоција.

“Увек је нека носталгија присутна, посебно  кад дођемо овде где смо крштени, где смо крстили своју децу и где смо одрастали. Трепери срце јако”, каже дрхтавим гласом Славица Арсић расељена из Приштине.

Радмила Тодић Вулићевић, такође расељена из Приштине, веома често долази у свој храм.

“Ја сам увек срећна кад сам у својој цркви и стално сам пуна радости, јер потврђујемо да никада ничему није крај. Јесте да свако страдање мора имати крај али и своју обнову и свој наставак и има радост, а радост је то што смо ми данас овде”, каже Радмила.

Домаћин славе Миодраг Живић казао је да је то што је он данас имао колач, за његову породицу велика благодат.

„Први пут имам колач овде у цркви Светог Николе. Ово је велики благослов за мене и за моју породицу. Искрено, веома сам срећан  и изузетна ми је част, да на здравље и спасење и следеће године овде дочекамо светог Николу са још више народа, Срба са Kосова и Метохије и Србије и да се догодине поново видимо овде у Приштини“ , рекао је Живић.

Литургији су присуствовали и председник Привременог органа СГ Приштина Новак Живић и општине Липљан Милан Јоксимовић.

Црква Светог Николе у Приштини запаљена је у мартовском погрому 2004. године, али је након неколико година и обновљена. За малобројне приштинце који још увек живе у свом граду  представља место окупљања и наде.

Check Also

Петковић: Када ће бити ухапшен специјалац који је пуцао у Гаљака

Директор канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да лекари, рудари и васпитачи мирно …