Главна / Вести / Косово и Метохија / У Дому културе у Грачаници одржана пројекција документарног филма „Ако те се сјетим само“

У Дому културе у Грачаници одржана пројекција документарног филма „Ако те се сјетим само“

Епархија рашко-призренска, Удружење „Српско Сабрање Баштионик“ из Бања Луке и Дом културе „Грачаница“ организовали су пројекцију документарног филма „Ако те се сјетим само“.

Његово Преосвештвенство Епископ рашко-призренски Теодосије пожелео је добродошлицу свим гостима из Бања Луке и захвалио се за све што чине за наше светиње, за нашу цркву и за наш народ на Косову и Метохији.

– После овог филма који смо погледали заиста је тешко говорити, јер у филму је све речено. Оно што је наше највеће благо на Косову и Метохији, то су наше светиње, то је наш народ који је опредељен и који истрајава да живи и да опстане на овим светим просторима. Оно што смо наследили од наших светих предака, а много смо тога наследили са тим осећамо одговорност да све то и сачувамо. Заиста се радујемо што много верника, више него икада посећују наше светиње, то нас храбри и обавезује да будемо свој на своме, да будемо истрајни и да успемо у ономе што сви наши Православни Срби у свету од нас очекују – рекао је Епископ рашко-призренски Теодосије.

“Заиста ми је велика част  да вас све заједно поздравим у име српства. Знамо да ово што радимо јесте мало и симболично, али исто  знамо да то није најважније већ  да је то много од тога материјалног које донесемо важнија градска љубав топла реч.
Хвала овим људима нашег филма који имају снаге и храбрости да говоре о љубави и својој одлучности да остану на нашим огњиштима. Драги људи који живите на Косово и Метохији ви сте духовна вертикала српског народа та вертикала држи и нас, клонуле и успаване држи нас да не паднемо даје нам снаге да заједно са вама будемо чувари Косова. Знајте да Република Српска, Косово и Метохија јесу два крила српског народа. Ми подједнако чувамо и бранимо оба крила, али о томе ћемо учити и нашу децу”, казао је Предраг Адамовић председник Удружења Баштионик.

“Све то што покушавам да урадим заједно са баштионичарима и кроз овај филм и било које друге приче су само на том трагу да ми сведочимо, јесмо ли ми достојни наших предака и шта је то што ми остављамо нашим потомцима. Ја дубоко верујем да ипак имамо достојанства. Морамо да напуними наше манастире и црвке на литургији да се молимо заједно. Кад то урадимо онда знамо да нас ништа не може срушити . Мени то даје снагу да радим, и радићу све док могу,  не престајући да говорим о томе шта сам научила о Јерусалиму” рекла је Мира  Лолић Мочевић, аутор филма.

Ауторски филм „Ако те се сјетим само“, Мире Лолић Мочевић је покретна слика живота Срба на Косову и Метохији данас, слика пред којом ниједан Србин, где год да живи, неће остати равнодушан. „Филм је препун братске љубави и овим филмом ми поручујемо да нисте сами јер ми смо са вама“ – поручује редитељка.

Check Also

Петковић: Када ће бити ухапшен специјалац који је пуцао у Гаљака

Директор канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да лекари, рудари и васпитачи мирно …