Главна / Култура / Награђивани КУД Звечан богатији за нову народну ношњу

Награђивани КУД Звечан богатији за нову народну ношњу

Културно уметничко друштво “Звечан” које постоји 60 година и има више од 200 чланова, од Канцеларије за КиМ  добило је нову дечју народну ношњу. Иначе баш су малишани, али и њихов кореограф  на Републичкој смотри фолклора у Трстенику освојили награде и признања.

Чувари културе, обичаја и традиције са ових простора КУД “Звечан”, захваљујући Канцеларији за Косово и Метохију богатије је за нову народну ношњу.

“Добили смо допуну нове дечје ношње и одређених елемената ношње за извођење појединих кореографија и ово није први пут да Канцеларија за Косово и Метохију финансијски помаже за куповину ношње за КУД “Звечан”. Такође, Канцеларија је и покровитељ свих догађаја које наше друштво организује заједно са општином Звечан”, рекла је директорка КУД-а Јелена Никић.

Она је посебну захвалност упутила директору Канцеларије за КиМ Петру Петковићу и нагласила да че чланови КУД-а наставити вредно да раде и тако сачувају културу, обичаје и традицију од заборава.

Са Републичке смотре фолклора одржане у Трстенику чланови овог друштва освојили су два сребра, а њихов кореограф признање за видљиво успешан педагошки рад са децом.

“Ја тренирам фолклор пет година и у Трстенику смо се провели лепо, освојили смо друго место и задовољни смо нашим успехом”, каже млади члан овог КУД-а.

“Играли смо игре из Халова, било нам је веома лепо, задовољни смо наградом”, каже чланица КУД “Звечан”.

“Учествовале су две групе, једна старија дечја и једна млађа дечја. Оно што морам да нагласим је да ова млађа група, која је премијерно играла, добила сребро. Само учешће за мене као кореографа је велики успех, а и представили су наш град и општину Звечан у најлепшем светлу”, рекао је за ТВ Мост кореограф Марко Радивојевић.

За 60 година рада и постојања кроз КУД “Звечан” прошло је на хиљаде чланова, тренутно овај ансамбл броји нешто више од 200 чланова.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Ховенијер: Прва санкција за Косово отказивање заједничких војних вежби, размишљамо о наредним потезима

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер рекао је да је отказивање учешћа Косова у вежби …