Главна / Вести / Косово и Метохија / У Призрену обележен Дан Светих Кирила и Методија

У Призрену обележен Дан Светих Кирила и Методија

У Призрену је данас обележен и прослављен Дан Светих Кирила и Методија, који је уједно и Дан призренске Богословије. Свечану литургију у храму Светог Ђорђа служио је владика рашко-призренски Теодосије са свештенством и монаштвом. Поред бројних гостијулитургији су присуствовали представнице Канцеларије за Косово и Метохију на челу са помоћницама директора Канцеларије КиМ, Миленом Парлић и Душицом Николић. Владика рашко-призренски Теодосије нагласио је да је дан Св. Килира и Методија, Дан Богословије, која је била и запаљена и опустошена, али је сада обновљена и у њој се од 2011. године ученици поново уче речима божијим. Он је напоменуо да је и Храм Светог Ђорђа у коме се служила литургија, такође био запаљен и уништаван.

– Данас смо славили Христа Васкрслог и славили оне који су свога Господа прославили својим животом. Зато се радујемо Господу овде у граду где нема наших православних Срба, неколицина их је само остала, као сведоци  оних који су живели овде пре нас, али нека они буду семе за будуће Хришћане. И ови ученици који овде завршавају Богословију и они одлазе сваком по свом послушању и благослову свог епископа и они постају апостоли, све то даје наша Богословија благословом светих коме је посвећена. Многе су генерације овде училе и завршиле нашу Богословију, а Бог је дао да и ми у наше време исто чинимо и деламо, као што су то чинили они пре нас – рекао је у беседи владика Теодосије и захвалио свима који су дошли да заједно са свештенством и ученицима прославе данашњу славу.

– На самом почетку желим да честитам свим православним верницима овај велики празник светог Ћирила и Методија. Ми смо данас овде у име Владе Републике Србије , како би заједно са нашом епархијом,верним народом прославили овај празник односно славу Призренске Богословије који је прави пример Васкрсења Христовог. Данас смо овде у Призрену сутра ћемо заједно са нашим напаћеним косовскометохијским народом патријархом Српске православне цркве  такође у Спасовданској молитви  помолити за очување ових светиња. У петак на свеколиком народном скупу учврстити ту молитву са вером и надом да господ Бог и влади републике Србије и српској цркви да снагу борбу да пружимо подршку са жељом да одоле свим овоземаљским искушењима у циљем да се очува Српски народ и да се ове наше вишевековне светиње очувају у вери и љубави – рекла је помоћница директора Канцеларије за КиМ Милена Парлић.

Иначе,  осма генерација матураната призренске Богословије завршила је пре два дана наставу уз чин благодарења.

Check Also

Петковић: Када ће бити ухапшен специјалац који је пуцао у Гаљака

Директор канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да лекари, рудари и васпитачи мирно …