Главна / Вести / Косово и Метохија / Команданти ОВК оптужени за ратне злочине

Команданти ОВК оптужени за ратне злочине

euleks_policija
фото: Курир

Полиција Еулекса и специјалне јединице косовске полиције РОСУ ухапсиле су пет особа осумњичених да су починили ратне злочине.  Један од бивших команданата ОВК, Сами Љуштаку и још четири особе ухапшене су под сумњом да су починили ратне злочине. Еулексов тужиоц подигао оптужницу и против Сулејмана Селимија, познатог под надимком Султан, који је на функцији амбасадора Косова у Албанији. “Пет особа је осумњичено да су починили кривична дела ратних злочина у виду повреда телесног интегритета и угрожавања здравља цивила у притворском центру ОВК у Ликовцу у општини Србица, саопштено је из ЕУЛЕКС-а.

У акцији је ухапшен и Сами Љуштаку, високи званичник  Демократске партије Косова Хашима Тачија, некадашњи командант ОВК  у Дреници а сада председник општине Србица.

Љуштаку је, од 1999. године у неколико наврата био хапшен током разних истрага.

Портал “Експрес” је објавио да је Љуштаку задржан у притвору, што је потврдио и његов адвокат Аријан Коци.

Специјални тужилац је подигао оптужницу и  против  Фадиља Демакуа, посланика у Скупштини Косова из Демократске партије Косова, познатог као “Штилли”, телохранитеља Хашима Тачија, против Сабита Геција, Сахита Јашарија, Исмета Хаџе и неколико других .

Како наводе албански медији,  оптужени се терете за мучење, силовање и злостављање цивила током рата.

Check Also

Петковић: Деветнаест година бола и туге за убијеном децом у Гораждевцу

Данас се навршава деветнаест година од терористичког напада у коме је, из аутоматског оружја, убијено …