Главна / Вести / Косово и Метохија / Канцеларија за КиМ: Казнити оне који су запалили српску заставу

Канцеларија за КиМ: Казнити оне који су запалили српску заставу

paljenje srpske zastaveКанцеларија за Косово и Метохију најоштрије осуђује паљење заставе Републике Србије, данас у Косовској Митровици, пред почетак фудбалске утакмице репрезентација Приштине и Хаитија. Тражимо од надлежних органа и од ЕУЛЕКС-а да се починиоци што пре пронађу и казне, наводи се у саопштењу достављеном нашој редакцији.
Како се паљење државне заставе свуда у цивилизованом свету третира као кривично дело, Канцеларија за Косово и Метохију захтева хитну реакцију надлежних и да они коју су запалили српску заставу, за то одговарају.
“Изненађени смо што се до сада није огласила ни званична Приштина, нити било ко из међународне заједнице и међународних спортских организација, на првом месту очекујемо реакцију ФИФЕ”, истичу у Канцеларији за КиМ.

ПРОВОКАЦИЈА СРБА ПРЕКО ИБРА

Фудбалска репрезентација Косова одиграла је у Косовској Митровици прву званичну међународну утакмицу против Хаитија, а увертиру за овај меч направили су навијачи непризнатог Косова, преносе агенције.

Навијачи косовске фудбалске селекције запалили су заставу Србије пред данашњу пријатељску утакмицу против Хаитија у Косовској Митровици. Они су се окупили на обали Ибра која делу српски од албанског дела Митровице и запалили заставу како би провоцирали Србе.
Косовска селекција одиграла је против Хаитија без голова 0:0 у првој званичној пријатељској утакмици откако је Међународна фудбалска федерација (ФИФА) у јануару одобрила наступ, али без истицања националних симбола и интонирања химне.
Одлука ФИФА је привремена, а коначна одлука требало би да буде донета средином марта на седници Извршног комитета светске “куће фудбала”.
На састанку у Цириху средином јануара са председником ФИФА Сепом Блатером председници Фудбалског савеза Србије и косовског савеза, Томислав Караџић и Фадиљ Вокри, договорили су се да косовске репрезентације или клубови до даљег не могу да играју утакмице против екипа из земаља бивше Југославије.

Check Also

Aпостолова: Била ми jе част да представљам EУ у Приштини

Шефица канцелариjе EУ у Приштини Наталиjа Aпостолова, коjа краjем месеца завршава своj четворогодишњи мандат, поруцила …