Вести

Стано: Београд и Приштина да се моментално и безусловно врате дијалогу и спроведу договорено

Портпарол Европске уније Петер Стано изјавио је данас да Европска унија очекује од Београда и Приштине да се моментално и безусловно поново ангажују у дијалогу, почну да раде на деескалацији и да се моментално и безусловно врате испуњавању обавеза проистеклих из дијалога.

Стано је на конференцији за медије поновио да сутра у Бриселу неће бити одржан дијалог Београда и Приштине на високом нивоу, већ засебни састанци председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија са одабраним европским лидерима.

Он је потврдио да ће се на сутрашњем самиту Европског савета разговарати о дијалогу, као што се радило и на свим претходним самитима јер је дијалог, истакао је веома важно питање за ЕУ.

„Платформа сутрашњих састанака је о недавној посети Лајчака Београду и Приштини за време протеклог викенда заједно са изасланицима и саветницима Италије, Француске, Немачке и специјалним изаслаником САД. Лидери Београда и Приштине председник Вучић и Аљбин Курти позвани су у Брисел на засебне разговоре са европским лидерима. Нећу сада залазити у логистичке детаље, објавићемо их касније, али идеја је одржати ове састанке на маргинама самита Европског савета у знак подршке повратку дијалогу, јер је то главна порука Европске уније“, рекао је Стано.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон