Главна / Вести / Косово и Метохија / Прелиминарни резултати: СНС далеко изнад ослталих партија

Прелиминарни резултати: СНС далеко изнад ослталих партија

snsПрема прелиминарним резултатима Цесида, на јучерашњим парламентарним изборима, коалиција око Српске напредне странке освојила је 48,8 одсто гласова (157 мандата). То је процентуално рекордан број гласова за једну странку од када је уведен вишепартијски систем.

Друга је листа коалиције окупљене око СПС-а са освојених 14 одсто гласова или 45 мандата.

Изнад цензуса су ДС са 5,9 (19 мандата) и НДС са 5,7 одсто освојених гласова, што је 18 мандата.

У парламент ће ући и мањинске странке Савез војвођанских Мађара који је освојио је 2,2 одсто гласова (седам мандата), Странка демократске акције са освојених један одсто или три мандата, као и Партија за демократско деловање са освојених 0,5 одсто гласова или један мандат.

Остале странке, према прелиминарним резултатима Цесида, нису прешле цензус.

ДСС је освојио 4,1 одсто, Покрет “Двери” 3,4, УРС 3,3, ЛДП 3,1, СРС 2,0, Група грађана “Доста је било” 1,7, Трећа Србија 0,5 одсто, Црногорска партија – Јосип Броз 0,5 одсто.

Лидер напредњака Александар Вучић захвалио се грађанима на огромном поверењу које су пружили листи СНС-а.

Вучић је на конференцији за новинаре у седишту странке честитао свим противницима на резултатима и рекао да су напредњаци спремни да многима пруже руку, да разговарају и да сарађују.

“Ниједног тренутка никога нећемо ниподаштавати ни покушавати да понижавамо због резултата. Желимо да чујемо њихове идеје и шта је оно добро што заједнички можемо да урадимо”, рекао је Вучић.

Поновио је да су напредњаци спремни за дијалог са свим релевантним партијама, али да је најважније партнерство са грађанима Србије.

“До пре два дана говорили су да немамо шансу, да никада нећемо имати такав резултат. Показало се да људи поштују искреност, пред нама су тешке реформе, али сам сигуран да Србија има будућност у којој ће њена деца живети боље него данас”, истакао је лидер СНС-а.

Check Also

Вучић и Танин о ситуацији на КиМ, изборима и извештају УНМИК-а

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је са специјалним изаслаником генералног секретара Уједињених нација и …