Главна / Вести / Косово и Метохија / Дом културе Грачаница подсећа на мартовски погром

Дом културе Грачаница подсећа на мартовски погром

zoran_zikaДанас је 17. март, десетогодишњица мартовског погрома над Србима. Дом културе Грачаница је овим поводом организовао  низ активности посвећених погрому и присећању на жртве истог.

Гостујући у јутрањем програму Радио Грачанице директор Дома културе у Грачаници Живојин Ракочевић најавио је да ће након парастоса у цркви Светог Николе у Приштини, бити одржана конференција за новинаре удружења отетих и несталих са уметничком инсталацијом на којој ће бити приказани ликови несталих особа, односно фотографије отетих, и на тај начин још једном подсетити на 17. март и злочин над српским становништвом на Косову и Метохији. У  19 часова следи „Академија“,  у  оквиру које ће наступити хор „Бранислав Нушић“ из Косовске Митровице са Пером Ракићем, затим хор обновљене призренске Богословије, а на њој ће говорити владика рашко-призренски Теодосије, професорица Митра Рељић, као и професор Драган Костић и књижевник Ратко Поповић.

„Сви се сећамо страшног снимка рушења крста са кубета цркве. Сећамо се каквим је овацијама пропраћено падање крста. Ово ће бити први пут да се прикаже десетоминутним документарним филмом за чију су основу узета  баш та дешавања. Атмосфера која влада док се руши црква, понашање тих људи које је налих одласку на некакав карневал“, рекао је Ракочевић.

По речима Живојина Ракочевића један од циљева добро организоване албанске акције 17. марта био је и да се убије идеја о повратку.

„Подсетићу да је годину дана пре мартовског погрома у албанским новинама изашао текст чији је наслов гласио: „Опрез, Срби планирају да колонизују Косово“, чији је аутор Питер Рогел. У тексту је писало да не треба дозволити Србима који су интерно расељена лица да се задржавају на Косову, док оне који су ту остали и после ’99 године треба поштовати. У тексту су посебно наглашена села и насеља на која треба мотрити. Након свих ових година овај догађај и даље не можемо сагледати у целинии, рећи шта је све уништено, који сегменти, колико књига, колико фресака, икона, звона, нематеријалног блага уништено. Нарушена је атмосфера и дух града Призрена, то је оно што је неповратно. Овај датум је оставио печат страха на свима нама“, рекао је Ракочевић.

Још једна значајна чињеница везана за мартовска дешавања свакако је одлука Међународне заједнице да већ 18. марта прогласи независност Косова.

„Они су проценили да ми као мањина не можемо да се супротставимо тој одлуци, а то ће свакако задовољити албанске амбиције. Права мањина, Срба, Рома, Ашкалија…нису била разматрана. Много тога треба рећи о 17. марту али је важно нагласити да је тај злочин највећи злочин почињен у доба мира у савременој европској историји“, истакао је Ракочевић.

Check Also

Вучић и Танин о ситуацији на КиМ, изборима и извештају УНМИК-а

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је са специјалним изаслаником генералног секретара Уједињених нација и …