Главна / Вести / Косово и Метохија / Статус Косова у новој резолуцији?

Статус Косова у новој резолуцији?

pristinaНова резолуција о Косову и Метохији могла би да буде један од првих стратешких политичких докумената који ће усвојити будући парламент Србије, пишу данашње Новости позивајући се на извор у државном врху.

Када се формира Вучићева влада, она би требало да заједно са председником државе Томиславом Николићем формулише платформу за наставак преговора са косовским Албанцима и да је предложи Народној скупштини на усвајање.

Како наводи лист, “није искључено да ће врх државе покушати у наредном периоду да представи и своје виђење коначног решења за статус јужне покрајине”.

Како је раније изјавио председник Србије, који је и лансирао идеју о новој резолуцији, тај документ је потребан јер је пред Владом најосетљивија фаза дијалога са Приштином.

Према писању Новости, државни врх сматра и да се мора размотрити политика према КиМ јер је Приштина активирала причу о оружаним снага Косова, а и промењене су многе спољнополитичке околности.

Шеф скупштинског одбора за КиМ и функционер СНС Милован Дрецун претпоставља да је идеја Николића да би нова влада требало да добије мандат од Скупштине за даље разговоре са Приштином, односно оквир у ком ће дијалог даље да се креће.

Он подсећа да на крају последње резолуције стоји члан који каже да се тим документом утврђују смернице и циљеви државене политике који могу да се мењају „једино новом резолуцијом”.
“Део постојеће резолуције је испуњен и остаје да се поједине ствари примене. Нова би могла да садржи одредбе које се тичу, рецимо, Уредбе о катастру, коју је Уставни суд оборио, како бисмо решења довели у склад са законом, али би тај нови документ могао да буде и храбрији искорак у смислу кретања путем постизања трајног решења, где би онда могле да се изнесу нове идеје”, закључио је Дрецун.

Check Also

Председник општине изричит, одбија одлуку о повратку имовине манастиру Дечани

Председник општине Дечани Башким Рамосај рекао је за КТВ да неће применити одлуку Уставног суда …