Главна / Култура / “Гласновик” чувар културе и традиције

“Гласновик” чувар културе и традиције

glasnovikПоследњу деценију и више, уметност, традицију и изворност на простору Косова и Метохије, добрим делом сачували су аматери. Управо због тога, започета  је  манифестацију која има за циљ да очува идентитет косовских Срба и њихову  духовност.

„Идеја је да забележимо све што се у овим смутним временима дешавало и сачувало и да сваке године наградимо некога за оно што се зове животно дело за очување наше традиције. Надам се да ће из године у годину бити знатно озбиљнија манифестација. Прошле године смо по први пут награду за животно дело дали човеку кога готово сви знају у окружењу, знају га преко границе, знају га широм Русије, знају га у Паризу, али га готово нико у Грачаници није знао. То је Гавра Кујунџић, који је певао најлепше песме о Призрену, Великој Хочи и Метохији. То је била јединствена прилика да се Гавра представи публици која је у Грачаници дошла из разних крајева Косова и Метохије“ рекао је у уводном излагању организатор манифестације, новинар Жарко Јоксимовић.

Он је истакао да је манифестација заживела разумевању људи из Општине Грачаница који су имали слуха и новца. Само име „Гласновик“, по речима Јоксимовића значи место на домак Грачанице, које је кроз векове било познато као видиковац.  Име манифестације узето је метафорично, како би се глас Срба са Косова на далеко чујо а њихова дела видела.  У прилогу можете чути прво издање емисије „Гласновик“.

Први део

Други део

Трећи део

Четврти део

Пети део

Шести део

Седми део

Осми део

Check Also

Књига у доба короне

Резултати бројних истраживања говоре да се из године у годину све мање чита, а ако …