Главна / Вести / Косово и Метохија / Школа у Партешу пред затварањем

Школа у Партешу пред затварањем

skola_partesОдељење Средње пољопривредне школе у косовском селу Партеш, код Гњилана, прети затварање иако се пријавило довољно ученика у први разред. Школа још није добила шифру за упис ученика у први разред тако да наставници и ученици страхују да том одељењу прети затварање, каже професорка Весна Јовановић.

Она је рекла да је одељење школе у Партешу почетком марта 2013. обавештено да је услов за добијање шифре за упис нових ђака да до краја марта обезбеди више од десет ученика који ће уписати први разред.

“Обезбедили смо 19 ученика који су уз писмену и оверену сагласност родитеља изразили жељу да упишу први разред Пољопривредне школе у Партешу. Изјаве родитеља и ученика доставили смо директору у Липљану, а он нам је рекао да ће их послати Министарству просвете и да ће нам министарство на основу тога одобрити шифру за упис нових дјака”, казала је Јовановићева.

Пољопривредна школа у Партешу постоји као истурено одељење Пољопривредне школе из Лепине, код Липљана на централном Косову, од 1999, од када је Пољопривредна школа у Гњилану изгубила своје просторије. То је једино одељење са смером “пољопривредни техничар” у четири општине Косовског поморавља у којима живи око 30.000 Срба.

“Одељење Пољопривредне школе у Партешу није се нашло медју школама за које је у Службеном гласнику објављена шифра за упис, иако смо испунили услов да имамо више од десет ученика за формирање одељења првог разреда а да нам до данас нико званично није објаснио зашто”, рекла је Јовановић.

Она истиче да “никоме није логично да се у Косовском поморављу затвара одељење Пољопривредне школе за коју постоји интересовање ученика јер је пољопривреда основна и готово једина делатност којом се баве Срби који ту живе”. Извор: Бета

Check Also

Вучић са Фабрицијем: Србија у Бриселу за нормализацију односа

Председник Србије Александар Вучић данас је у разговору са шефом Делегације Европске уније у Србији …