Главна / Вести / Косово и Метохија / У петак састанак Дачића и Срба са КиМ

У петак састанак Дачића и Срба са КиМ

srbi_sa_severaПредставници Срба са Косова састаће се у четвртак или петак у Београду са премијером Ивицом Дачићем и првим потпредседником Владе Србије Александром Вучићем, сазнаје Тањуг. Тема консултација биће примена бриселског споразума. Премијер Ивица Дачић није могао данас да прецизира када ће бити одржан састанак, али је нагласио да ће њихово учешће бити неопходно у појединим фазама имплементације бриселског споразума.

“Не знам када ће разговори бити настављени. У различитим фазама имплементације биће потребно и учешће Срба и српског народа на Косову и Метохији”, рекао је Дачић новинарима у Палати Србија.

Додао је и да лично није уговорао састанке ових дана, да је у контакту са Србима са КиМ био први потпредседник владе Александар Вучић и рекао да је уверен да је “државни и национални интерес да се заједно и плански спроводи оно што је договорено, у најбољем интересу народа на Косову”.

Дачић је изјавио да не очекује веће тешкоће у имплементацији бриселског споразума до 27. јуна, до када је, додао је, предвиђено неколико фаза у дефинисању планова и законских решења која треба мењати да би се споразум применио.Он је рекао да очекује добре вести из Брисела, који 27. или 28. јуна треба да се изјасни о томе да ли ће Србија добити датум за почетак преговора о чланству у ЕУ.

Србија је, како је истакао, заслужила датум због свега што је урадила, чак и без свих планова и договора о имплементацији и додао да сви чланови Владе Србије деле уверење да апсолутно нема никаквих разлога да не добијемо датум и да би то била потпуно неправедна одлука..

“До 27, односно 28. јуна, предвиђено је неколико корака, пре свега у дефинисању планова и законских решења која треба мењати да би се споразум имплементирао. Не очекујем веће тешкоће у имплементацији до тада”, казао је премијер Србије и најавио да поподне путује у Брисел, где ће се сутра обратити Комитету за спољне послове Европског парламента и састати са председником тог парламента Мартином Шулцом.

Говорећи о дијалогу са Приштином, Дачић је подсетио и да је висока представница ЕУ Кетрин Ештон јасно рекла да дијалог не прејудицира статус Косова, што, додао је, значи да су и договори које је постигла и ова и претходна влада статусно неутрални.”Стално постоје покушаји Приштине да неке договоре о имплементацији доведе до тога да се намећу нека питања која су ван договореног и статусног карактера”, указао је Дачић и додао да Србија пристаје на дијалог у доброј вери и са жељом да се постигне напредак и олакшају проблеми који постоје, а пре свега у интересу људи на Косову.

Премијер је рекао и да је Београд инсистирао да се не дозволи манипулација у примени договореног, за шта је као пример навео издавање нових возачких дозвола.”Ако се жели договор о новим дозволама или таблицама, да би се добила таблица треба дозвола, а за дозволу треба лична карта, односно то се практично своди на држављанство и ту морају да се нађу решења која неће бити наметнута, готова решења која Приштина има и којима се желе наметнути статусна питања”, казао је премијер Србије.

На питање од кога ће тражити гаранције да ће се поштовати договорено, Дачић је одговорио да Београд нема од кога другог да их тражи осим од међународне заједнице. Због тога је, како је рекао, било веома много разговора, а он и потпредседник владе Александар Вучић су о томе разговарали са више страних званичника.”Пред седницу владе са Кетрин Ештон сам разговарао, а ту је био присутан и Вучић. Са њом сам се договорио да то питање решимо тако да она у својој изјави још једном потврди да је дијалог статусно неутралан”, рекао је Дачић, уз напомену да је то веома важно за даље разговоре који ће се водити у радним групама у Бриселу.

Дачић изјавио да је сигуран да ће Канцеларија за Косово и Метохију и њен директор Александар Вулин спроводити одлуке владе.”Влада није имала примедбе на његов рад, а ни ја као шеф преговарачког тима. Нема разлога да не настави да ради, мислим да неће бити проблема у спровођењу одлука владе и сигуран сам да ће Канцеларија за Косово и Метохију и Вулин те одлуке и спроводити”, рекао је Дачић.

На питање може ли се Вулину веровати да ће спроводити политику владе, с обзиром да је раније поднео оставку на ту функцију због неслагања са бриселским споразумом, Дачић је рекао да нико у влади не води личну политику, па ни Вулин, и да свако има право на лични став. Вулин је, како је додао Дачић, био коректан и поднео је оставку, јер се није слагао са тадашњом ситуацијом, а Срби са Косова и Метохије имају поверења у Вулина.

Check Also

„Печат херцега Шћепана“ Живојину Ракочевићу књижевнику из Грачанице

Управни одбор културне манифестације „Трг од ћирилице” једногласно је донео одлуку да овогодишњи „Печат херцега …