Главна / Друштво / Боље спречити него лечити

Боље спречити него лечити

 

krpeljБоравком у природи у летњем периоду, посебно треба обратити пажњу на то, где и како пристајемо, јер постоји опасност од уједа разних инсеката а нарочито је опасан ујед крпеља, упозорава начелник Хитне службе у Лапљем Селу др Дејан Милановић и саветује да се особа која примети крпеља у својој кожи обавезно јави лекару.

Крпељи не делују активно као други инсекти већ их људи сами док бораве у природи „покупе“ јер се они налазе на врховима трава и гранчица.

„Постоје и ризичне групе када је ујед крпеља у питању, то су особе које су заражене сидом. Осим за њих, за остале клиничка слика је блажа и лечење је знатно боље и брже. Оно што је најважније јесте да особе не покушавају да саме изваде крпеља јер се врло често деси да изваде само труп а да глава крпеља остане дубоко у кожи што може изазвати инфекцију“, напомиње Милановић.

Неке од инфекција могу бити и потенцијално веома опасне. Најчећше се ради о вирусном запаљењу мозга, можданих овојница и Лајмској болести, која може да се јави након уједа крпеља.

„Крпељ се вади само помоћу дезинфиковане пицете са равним врховима и опрезним окретањем у смеру супротном од кретања казаљки на сату. Напомињем, на крпеља не треба стављати ништа, никакво уље, лакове или слично, што многи раде, јер то делује иритирајуће на крпеља и изазива грчење и подстиче му нагон за повраћање, чиме се уноси и већа количина микроорганизама у телу те особе“, прича др Дејан Милановић.

Најопаснији је такозвани „шумски крпељ“, који се одмах након што се извади шаље на анализу токсина који се налазе у њему.

Крпељ је веома мали инсект величине 6-7 милиметара који се иначе не примећује у природи а кога врло много има у зељастим биљу. Њихова активност је углавном сада с пролећа и почетком лета. Крпељ може изазвати Лајмску болест која је мултисистемско неуролошко обољење, а изазива је бактерија Borrelia burgdorferi.Ова болест уколико се на време открије врло се лако лечи, а уколико не обавезно доводи до смртног исхода упозорава др Милановић. Манифестује се од 3 до 30 дана након уједа крпеља и препознаје се појавом отока и црвенила на месту убода крпеља, а могу да се јаве и повишена температура, малаксалост, грозница и главобоља. Јако је важно да све то може изазвати регионално увећање лимфних жлезда.

Check Also

Вучић: На КиМ све тежа ситуација, још 53 оболело, мере у складу са Владом Србије

На Косову и Метохији је све тежа ситуација, тамо данас имамо 53 болесника, и они …