Главна / Друштво / Боље спречити него лечити

Боље спречити него лечити

 

krpeljБоравком у природи у летњем периоду, посебно треба обратити пажњу на то, где и како пристајемо, јер постоји опасност од уједа разних инсеката а нарочито је опасан ујед крпеља, упозорава начелник Хитне службе у Лапљем Селу др Дејан Милановић и саветује да се особа која примети крпеља у својој кожи обавезно јави лекару.

Крпељи не делују активно као други инсекти већ их људи сами док бораве у природи „покупе“ јер се они налазе на врховима трава и гранчица.

„Постоје и ризичне групе када је ујед крпеља у питању, то су особе које су заражене сидом. Осим за њих, за остале клиничка слика је блажа и лечење је знатно боље и брже. Оно што је најважније јесте да особе не покушавају да саме изваде крпеља јер се врло често деси да изваде само труп а да глава крпеља остане дубоко у кожи што може изазвати инфекцију“, напомиње Милановић.

Неке од инфекција могу бити и потенцијално веома опасне. Најчећше се ради о вирусном запаљењу мозга, можданих овојница и Лајмској болести, која може да се јави након уједа крпеља.

„Крпељ се вади само помоћу дезинфиковане пицете са равним врховима и опрезним окретањем у смеру супротном од кретања казаљки на сату. Напомињем, на крпеља не треба стављати ништа, никакво уље, лакове или слично, што многи раде, јер то делује иритирајуће на крпеља и изазива грчење и подстиче му нагон за повраћање, чиме се уноси и већа количина микроорганизама у телу те особе“, прича др Дејан Милановић.

Најопаснији је такозвани „шумски крпељ“, који се одмах након што се извади шаље на анализу токсина који се налазе у њему.

Крпељ је веома мали инсект величине 6-7 милиметара који се иначе не примећује у природи а кога врло много има у зељастим биљу. Њихова активност је углавном сада с пролећа и почетком лета. Крпељ може изазвати Лајмску болест која је мултисистемско неуролошко обољење, а изазива је бактерија Borrelia burgdorferi.Ова болест уколико се на време открије врло се лако лечи, а уколико не обавезно доводи до смртног исхода упозорава др Милановић. Манифестује се од 3 до 30 дана након уједа крпеља и препознаје се појавом отока и црвенила на месту убода крпеља, а могу да се јаве и повишена температура, малаксалост, грозница и главобоља. Јако је важно да све то може изазвати регионално увећање лимфних жлезда.

Check Also

За викенд шесторо позитивних на Ковид 19

На територији општине Грачаница током викенда регистровано је шест позитивних особа на Ковид 19. Према …