Главна / Друштво / Планска сеча деценијских стабала

Планска сеча деценијских стабала

seca_stabala_manastirНа захтев игуманије манастира Грачаница, Одељење за јавне службе у општини Грачаница организовалo je планску сечу деценијских стабала храста у порти манастира.

Због одржавања форме и намене деценијских стабала храста и остале врсте дрвета, у порти манастира Грачаница су сечом и орезивањем уклоњене све мртве гране повређене и нападнуте од инсеката, отежане гране које ометају раст нових.

Интервенције су урађене и на неким великим стаблима, која заклањају поглед и битне визуре манастира, али и нарушавају концепт зелених површина младих изданака.

„Изражавамо захвалност јавним службама општине Грачаница, која је са великом пажњом и стручношћу урадила овај одговоран посао и при том сачувала имовину манастирског комплекса. Ово није њихова једина акција која је урађена у порти нашег манастира, ако се помене и вишемесечно одржавање зелених површина, оплемењивање фронталног дела манастирског комлекса пригодним ниским растињем, као и цветни аранжмани испред манастирског зида“, рекао је конзерватор Бобан Тодоровић.

Check Also

Бесплатан хлеб за социјално угрожене породице на подручју општине Грачаница

Захваљујући власнику радње “Олимп” у Грачаници Игору Аритоновићу, интерно расељена лица у колективним центрима на …