Главна / Вести / Косово и Метохија / ОЕБС : Заштита имовинског права и културног наслеђа још увек испод нивоа

ОЕБС : Заштита имовинског права и културног наслеђа још увек испод нивоа

DSCN2865У организацији ОЕБС-а данас је у Приштини одржана радионица на којој се говорило о заштити имовинских права и верског и културног наслеђа на Косову и Метохији.

Службеник ОЕБСА Марија Мирческа истакла је да последњи извештаји о стању стамбених и имовинских права,  као и о заштити  верског и културног наслеђа на Косову  није позитиван и да медији веома мало извештавају о томе.

Када се тиче имовинског права постоје три правила која су предвиђена међународним стандардима која прдвиђају начело мирног уживања поседа, право државе да лиши лице имовине ако је то регулисано уставом, као и контрола кориштења имовине. Ова правила су и у уставу Косова али још увек има пропуста у спровођењу истих, истакнуто је између осталог на радионици која је организована за представнике медија.

Пропуста има и у експропријацији земљишта за изградњу ауто-пута Приштина – Скопље, као и у изградњи дивљих насеља. Заштита верског и културног наслеђа је такође на ниском нивоу и врло брзо ће поједине општине, међу којима је и Грачаница, имати проблем са легализацијом објеката који према стандардима не одговарају околини манастира или неког сличног објекта који је део културног и верског наслеђа.

На радионици је такође истакнуто да је један од највећих проблема заузимање имовине, а и то да се порез још увек плаћа само на стамбене објекте, док порез на земљиште још увек није регулисан.

DSCN2866Улога медија је врло важна јер се до сада мало извештавало о овим проблемима, а и оно што је било праћено односи се углавном на појединачне случајеве, кажу службеници ОЕБСА.

Check Also

Унмик: Ниједан члан нашег особља није позитиван на Ковид-19

Унмик је вечерас саопштио да њихов члан није био такозвани нулти пацијент заражен коронавирусом у …