Главна / Култура / Видовдан обележило јединство

Видовдан обележило јединство

svecana vidovdanska sednicaСвечана Видовданска седница одржана је данас у великој сали Дома културе у Грачаници, а оно што је обележило овај догађај је јединство представника Скупштине града Приштине и Општине Грачанице који су по први пут заједно узели учешће на овој седници. Седницу је отворио председник привременог органа града Приштина Љубинко Караџић који је у беседи истакао да јединство који је постигнуто има један исти циљ, исту политику и идеју, а то је очување српства на овим просторима.

„Скупштина града Приштине већ годинама Видовдан слави као своју славу, ове године то чинимо заједно са општином Грачаница. Процеси који су у току за нас Србе на Косову и Метохији су болни, али али уовом тренутку то је једино решење. Верујемо у нашу државу и стално смо у контакту са Владом Србије, која се у Бриселу бори са притискоммеђународне силе да Косово не постане држава“.

Народни посланик у Скупштини СрбијеВладета Костић рекао је да су у овом тренутку сви политички представници Срба на Космету подједнако битни и да данас у политичком животу Срба на овим просторима више  ништа није исто.

„Ова заједничка свечана седница доказ је јединства на српској политичкој сцени на Космету. Само пре пар година имали смо две прославе, секла су се два или више славска колача и стално је неко други био Вук Бранковић. Данас имамо један славски колач, један избор Косовке девојке и једну свечану седницу и оно што је мало ко веровао да ће се десити, јединство“.

У име Епархије рашко-призренске беседио је секретар Епархије Саво Шмигић.

„Гледај како је дивно и красно кад браћа живе заједно, речи су псалмопојца Давида из Светог Писма. Те речи се данас у нашем дому и Космету препознају и потврђују и то је за сваку похвалу“, казао је Шмигић.

Вечерас у 20 сати у порти манастира Грачаница биће одржано Видовданско песничко бденије, а обележавање Видовдана биће завршено сутра свечаном литургијом која почиње у 8 сати у манастиру Грачаница и парастосом у 12 сати на Газиместану.

Check Also

Ђурић: Пожртвованост медицинских радника заслужује дивљење

Поводом Међународног дана здравља, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је данас …